Kredi çekecekler dikkat!

Masraf ve komisyon ücretleri sınırlanan bankalar, yeni bir ücretli hizmet keşfetti.

EKONOMİ 21.10.2019, 10:59 21.10.2019, 11:07
Kredi çekecekler dikkat!

Türkiye’de bankacılık sektörü bütün hizmet alanlarında yeni ürün ve programlar yaratırken, kimi bankalar müşterilerinden aldıkları ücretlerde ilginç ‘buluşlara’ imza atıyor.

Milliyet'in haberine göre sektörün önemli bankalarından birinin ticari kredi başvurusunda bulunan müşterisinin hesabından kestiği ücretin adı, THU. THU’nun açık ifadesi Teklif Hazırlama Ücreti.

Kendisinden ücret kesilen küçük şirket sahibi, Türkiye’nin en büyük bankaları arasında yer alan yerli sermayeli bir bankadan 50 bin liralık ticari kredi için talepte bulunuyor.

Ancak ihtiyaç duyduğu kredinin faizini yüksek bulunca bankanın verdiği teklifi kabul etmeyerek başka bir bankaya gidiyor ve orada daha uygun faiz oranıyla kredi bulunca ikinci gittiği bankanın teklifini kabul ediyor.

Zaman harcadık...

Müşterinin bu davranışı serbest piyasa koşulları içinde normal bir yaklaşım olarak kabul görmesi gerekirken, küçük işletmeci müşterisi olduğu ve ancak kredi faizini yüksek bulduğu bankasındaki hesabını kontrol ederken, THU adı altında kendisinden 500 Türk Lirası (TL) kesinti yapıldığını fark ediyor.

Bu kesintinin nereden kaynaklandığını sorduğunda banka çalışanından aldığı yanıt kendisini şaşırtıyor. Teklif Hazırlama Ücreti. Bu ne demek diyor? Yanıt, “Zaman harcadık, size kredi teklifi sunduk. Kredi almayı kabul etmediniz. Elbette bunun bir ücreti olacaktı. Bedelini hesabınızdan kestik” oluyor.

Kredi yok...

Müşterinin herhangi bir kredi almamasına rağmen söz konusu kişinin hesabından otomatikman kesilen 500 lira müşterinin sinirini bozuyor.

50 bin liralık ticari kredi başvurusuna teklif ücreti adı altında 500 lira kesilmesi sektörün yeni buluşu olarak yorumlanıyor. Ortada ne kredi var ne de müşterinin imzaladığı herhangi bir belge ve böyle bir kesintinin yapılacağına ilişkin önceden yapılmış bir uyarı.

Yorumlar (0)