banner773

Komiser heyeti: Fleetcorp kurtarılamaz

Piyasaya milyonlarca lira borcu bulunan filo kiralama sektörünün önde gelen firmalarından Fleetcorp AŞ'yi denetleyen komiser heyeti, raporunda şirketin borca batık olduğunu ve konkordatonun başarıya ulaşma ihtimalinin bulunmadığını bildirdi.

EKONOMİ 23.10.2018, 11:47 23.10.2018, 11:47
Komiser heyeti: Fleetcorp kurtarılamaz

Raporda, geçici mühlet kararının kaldırılarak şirketin iflasına karar verilmesi gerektiği vurgulandı. Banka ve finans şirketleri Fleetcorp’un iflasına karar verilmesini isterken galericiler ise geçici mühletin devam etmesini istedi. Mahkeme şirketin borca batık olup olmadığının tespiti için davayı erteledi.

170 GALERİCİ  MAHKEMEYE BAŞVURDU

Hisselerinin büyük kısmı Kuvetliler de olan filo kiralama sektörünün en büyüklerinden Fleetcorp A.Ş., geçtiğimiz Eylül ayında konkordato talebiyle İstanbul Ticaret Mahkemesine başvurdu. Konkordato talebini kabul eden mahkeme, şirketi incelemesi için 3 kişilik komiser heyeti atayarak geçici mühlet verdi. Mahkeme ayrıca, konkordato sürecinde şirketin mal varlığının satılmaması yönünde karar aldı. Şirketin konkordato talebini öğrenen alacaklı bankalar ile konkordato istemeden önce Fleetcorp’tan bin 500’e yakın araç alan ancak devrini alamayan 170 galericiler de davaya müdahil olmak için mahkemeye başvurdu.

KONKORDATO DURUŞMASI YAPILDI

Konkordato davasının ilk duruşması 18 Ekim’de İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesi’nde yapıldı. Duruşmaya davaya müdahil olan alacaklı banka, finans, kasko ve sigorta şirketleri, otomobil firmaları ile mağdur 170 galericiyi temsilen yaklaşık 15 kişi katıldı.

 

KONKORDATONUN BAŞARI İHTİMALİ YOK

Duruşmada, konkordato davasında atanan komiser heyetinin hazırladığı raporun mahkeme dosyasına ulaştığı bildirildi. Konkordato heyetinin raporunda, şirket yönetiminin terk edilmiş durumda olduğu, araçların yarısından fazlasının muhafaza altına olduğunu, önemli bir bölümünün ise nerede olduğunun bilinmediği belirtildi. Yine bir bölümünün de faaliyete alınması bakımından fiili ve hukuki engeller bulunduğu vurgulanarak, “Konkordatonun çok geç yapıldığı, şirketin kısa sürede kara geçmesi ve konkordatonun başarıya ulaşmasının ihtimali olmadığı” vurgulandı.

KOMİSER HEYETİNDEN ‘İFLASINA KARAR VERİLSİN’ RAPORU

Heyet raporunda konkordatonun başarıya ulaşamayacağı kanaati hasıl olursa geçici mühlet kararının kaldırılması ve şirketin borca batık bulunması sebepleriyle iflasına karar verilmesi gerekeceği yönünde görüş bildirerek, kararı mahkemenin takdirine bıraktı.

KAYITLI 12 BİN 455 OTOMOBİLİ VAR

Komiser heyetinin atadığı bilirkişi de Fleetcorp’un şirket merkezine ve değişik otoparklarına giderek araçlar üzerinde inceleme yaptı. Firmanın kayıtlarına göre değişik marka, model ve kilotmetrede 12 bin 455 otomobilinin bulunduğunu belirten bilirkişi, bin 836’sının firmanın kullanımında olduğunu belirledi.

OTOMOBİLLERİN PİYASA DEĞERİ BİR MİLYAR 369 MİLYON TL

Firmanın kullanımında olmayan 10 bin 619 otomobilin nerede ve ne durumda olduğunun bilinmediğini belirten bilirkişi, firmada kayıtlı gözüken 12 bin 455 otomobilin piyasa değerinin bir milyar 361 milyon TL olduğunu belirledi.

BANKA VE FİNANS AVUKATLARI İFLASINI İSTEDİ

Alacaklı banka, finans ve sigorta şirketleri Konkordato heyetinin raporu doğrultusunda Fleetcorp’un iflasına karar verilerek mallarının satılmasının önünün açılması için tedbir kararlarının kalkmasını talep etti.

 

GALERİCİLER PARALARINI KURTARMANIN PEŞİNDE

Duruşmada söz alan galericiler ise şirketten 4 ile 10 arasında araç satın aldıklarını belirterek, “Trafikte benim adıma devri yapılmamıştır. Araçları fiilen ben kullanıyorum, ancak trafikte yakalandığında bağlanmaktadır. Paramı geri alamadım. Şirketin iflasını istemiyorum. Geçici mühlet devam etsin” dedi.

ŞİRKETE SERMAYE KONULMASI GÖRÜŞMELERİ VAR

 

Fleetcorp’un avukatı ise eksik yapılan aktif varlıkların değerlendirilmesini isteyerek, “Şirketin araç dışında mal varlıkları tespit edilememiştir. Şirkete sermaye konulması bakımından görüşmeler vardır. Şirketin genel müdürü yoktur ancak ortakları yurt dışında olsa da şirketi temsilen gelen bir müdür bulunmaktadır. Şirketin araç sayısı 14 888’dir. muhafaza altında olan araçlar tarafımıza verilsin” dedi.

MAHKEME BORCA BATIK OLUP OLMADIĞINA BİR DAHA Kİ CELSE KARAR VERECEK

Mahkeme şirketin gerçek mal varlığı rayiç değer bilançosunun(borca batıklık bilançosu) tespiti ve borca batık olup olmadığı hususunun tespitine önümüzdeki celse karar vereceğini belirterek davayı erteledi.

SAHİPLERİ KUVEYTLİ

Şirketin yüzde 16.75 hissesi Al Ahli Bank of Kuwait, yüzde 56.25 hissesi Development Enterprises Holding Co ve yüzde 25 oranında The İnvernational İnvester Co’da bulunuyor. 2 milyar TL’nin üzerinde borcu olduğu ileri sürülen şirketin, Konkordato talep etmeden önce elindeki araçların bin 500’ünü galericilere değerinin altında satmış, ancak araçların devri yapılmamıştı. Bu olaydan sonra şirketin Türk yöneticilerinin ise görevlerinden ayrıldığı ortaya çıkmıştı.

Yorumlar (0)