banner773

KANİ BEKO: ÇOCUK İŞÇİLİKLE ETKİN MÜCADELE ŞART

‘ÇOCUKLARIMIZA AYDINLIK VE UMUTLU BİR GELECEK BIRAKMAK İÇİN…’

EKONOMİ 12.06.2018, 15:59 12.06.2018, 15:59
KANİ BEKO: ÇOCUK İŞÇİLİKLE ETKİN MÜCADELE ŞART

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir 1. Bölge Milletvekili Adayı ve Eski DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Dünya Çocuk İşçilikle Mücadele Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yayınladı. “Ne yazık ki dünyanın her yerinde çocuk emeği ucuz emek olarak görülmeye, sömürülmeye devam ediyor” diyen Beko, okul ya da oyun çağındaki çocukların tarımda, sanayide, hizmet sektöründe, merdiven altı atölyelerde çalıştırıldığını vurguladı.

“Çocukların zihinsel, fiziksel, toplumsal ya da ahlaki açılardan tehlikeli ve zararlı olan; okula düzenli olarak gitmelerini, gelişim çağındaki faaliyetlerini yürütmelerini engelleyen, çocukları ucuz emek aracı olarak gören uygulamalar kabul edilemez!” ifadelerini kullanan CHP’li Beko, çocuk işçilikle etkin şekilde mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Beko’nun açıklaması şu şekilde:

“Ülkemizde özellikle 4+4+4 eğitim sisteminin dayatmasıyla çocuk işçi sayısı çeşitli adlar altında her geçen gün artmaktadır.

Bugün ülkemizde yaklaşık 2 Milyon çocuk işçi bulunmaktadır.

1,5 Milyon çocuk stajyer, kursiyer yâda çırak olarak emek sömürüsüne maruz kalıyor!

AKP iktidarının eğitim politikaları çocukları işçi, ekonomi politikaları çocukları yoksul, emek politikaları çocukları sömürü aracı haline getirdi.

Son 5 yılda 319 çocuk iş cinayetlerine kurban gitti!

Biz çocukların ölmediği, yatağa aç girmediği bir dünya düşlüyoruz.

Çocuklarımız ölümle, emek sömürüsüyle değil bilimle, sanatla, sporla anıldığı, koşup oynayabildiği bir dünya düşlüyoruz.

Çocuk işçilikle etkin mücadele için;

Eğitim sisteminde kesintisiz eğitim esas alınmalı ve denetimleri arttırılmalıdır.

Çocuk işçiliğini önlemek için denetim yetersizlikleri ortadan kaldırılmalı, denetimler ve ceza yaptırımları arttırılmalıdır.

Özellikle tarımda çalışan çocuklar için acil önlem alınmalı, eğitim ve sosyal hayattan kopmamaları için politikalar geliştirilmelidir.

Bir meslek öğrenme amacıyla yürütülen çıraklık eğitimi, işyerlerinde amacına uygun bir şekilde yürütülmeli ve gerekli denetimler yapılmalıdır.

Ayrıca uygulamada çocuk işçiliğine dönüşen çırak işçilerin çalışma ve yaşam koşullarını iyileştirecek yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

‘ÇOCUKLARIMIZA AYDINLIK VE UMUTLU BİR GELECEK BIRAKMAK İÇİN…’

Çocuklara sözümüz olsun;

Bizler bu dünya düşünü gerçekleştirmek için, çocuklarımıza aydınlık ve umutlu bir gelecek bırakmak için çalışmaya devam edeceğiz.”

Kani Beko açıklamasında Nazım Hikmet Ran’ın şu şiirini de paylaştı:

“Dünyayı verelim çocuklara hiç değilse bir günlüğüne

allı pullu bir balon gibi verelim oynasınlar

hiç değilse bir günlüğüne doysunlar

bir günlük de olsa öğrensin dünya arkadaşlığı

çocuklar dünyayı alacak elimizden/ ölümsüz ağaçlar dikecekler…”

Yorumlar (0)