İYİ Parti'li Paçacı, Erdoğan’ın Çay ve Simit Hesabı Yaptığı Günleri Hatırlattı

Ekonomideki kötü gidişata rağmen AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kanal İstanbul ısrarı ve bugün de tanıtımı yapılan yerli otomobil gündemden düşmezken asgari ücret beklentilerin altında kaldı. Asgari ücret konusunda basın açıklamasında bulunan İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Cihan Paçacı, asgari ücrete yapılan zammı eleştirdi. Paçacı konuşmasına geçmişte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çay ve simit hesabı yaparak dönemin hükümetini ve asgari ücret tutarını eleştirdiği videoyu izleterek Erdoğan’ın “Bu zalim yönetim bu aziz millete bir bardak çayla bir simiti reva görmedi” sözlerini dinletti.

EKONOMİ 27.12.2019, 16:46
İYİ Parti'li Paçacı, Erdoğan’ın Çay ve Simit Hesabı Yaptığı Günleri Hatırlattı

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Cihan Paçacı Partisinin Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında hükümetin açıkladığı asgari ücret rakamını eleştirdi.Sosyal adaletin asgari ücretliden vergi alınmamasını emrettiğini hatırlatan Paçacı, bu yönetimin belirlediği asgari ücretin, 25 milyon insanla alay etmek olduğunun altını çizerek, “Bu millet kendisiyle alay edenlere sandıkta dersini verecektir” dedi.

Ardından yine gündem konusu olan Sözcü gazetesinin yazarlarına verilen 3,5 yıllık cezayı eleştiren Paçacı, bu durumun bağımsız yargının verebileceği bir ceza olmadığını, siyasi bir ceza olduğunu belirterek üst mahkemenin bu cezayı bozacağına inandıklarını dile getirdi ve Sayın Emin Çölaşan’ın ile Sayın Necati Doğru'nun FETÖ’yla ilişkilendirilmesinin abesle iştigal olduğunu söyledi.

Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tanıtımını yapacağı yerli araç ile ilgili de yorumda bulunan Paçacı, “Bugün saat 14:00'te dünya liderimiz yerli aracımızın prototipinin örtüsünü kaldıracak, sevinçliyiz. Nihayet bizim de bir yerli arabamız olacak. Umuyorum ki geçmişte üretilen Devrim arabası gibi bir sonuçla karşılaşmayız. Dediğim gibi sevinçliyiz, öyle bir dünya liderimiz var ki, bütün ülkelerin liderlerine kafa tutan ve oluşturduğu politikaları onlara kabul ettiren bir lider. Sonra öyle bir yönetim sistemimiz var ki, dünyada benzeri olmayan eşi olmayan bir yönetim sistemimiz var” dedi.

Paçacı açıklamasına yapılması planlanan Kanal İstanbul projesi ve hükümetin yaptığı diğer çalışmalar hakkındaki eleştirileriyle devam ederek şunları söyledi: “Değerli arkadaşlar öğreneceğimiz çok şey var, mesela 1100 odalı sarayımız var inşaatı devam ediyor, belki de şu anda 2000 odaya çıkmıştır. 300 odalı yazlık inşaatımız var ve dünya liderimize tahsis ettiğimiz 13 tane uçağımız var. Diğer liderlere baktığımızda zavallılar tarifeli uçakla yolculuk yapıyorlar. Yani bizim dünyada çok büyük itibarımız var.

Gurur duyacağımız başka işlerimiz de var, mesela kuş uçmaz kervan geçmez dense de Avrupa'nın en büyük havalimanına sahibiz. 50 milyon dolar bulursak 3000 tank üreteceğiz tank palet fabrikasında. İnşallah bir de kanalımız olacak. Ancak bu kanalı ifade ederken dünden itibaren düşünmeye başladım bu katarlı ve Arabistanlı iş insanları gerçekten geleceği çok iyi gören insanlar. Boğazda boğaz manzaralı villa satın alacağına gitmişler 20'şer 30'ar 40'ar dönümlük tarla satın almışlar ve ne tesadüftür ki o tarlaların oradan kanalımız geçecek. O kadar zenginiz ki, 5 milyon Suriyeli sığınmacıya bakıyoruz ve o kadar yardımseveriz ki, kim asker isterse oraya Mehmetçiği gönderiyoruz. Dünya bizi kıskanıyor.”  

Bir de halkımızın yaşadığı, Türkiye'nin gerçek gündemine bir bakalım diyerek sözlerine devam eden Paçacı “Her ay ortalama 70 bin kişi işini kaybediyor. Üniversiteyi bitiren gençlerimizin yarısına yakını işsiz ve gelecek ile ilgili umudu kalmamış. Geniş tanımlı işsiz sayımız 7 milyon 200 bin dar tanımlı işsiz sayımız 4 milyon 600 bin. 15-24 yaş arasındaki gençlerimizin işsizlik oranı maalesef %27” sözlerine yer verdi.

 Türkiye’nin gençleri ile övünen iftar eden bir ülke iken bugün bu gençlerin kahve köşelerinde vakit geçirmekte, sabah evden çıkarken annesinin babasının gözünün içine bakarak harçlık bekleyen bir konuma geldiğini ifade eden Paçacı, aynı şekilde halkın diğer kesimlerinin de sıkıntı yaşadığını şu sözlerle belirtti:

 “Esnafımız vergisini ve banka kredilerini ödeyememektedir. Her gün banka şubelerinde borçlarının yeniden yapılandırılmasını isteyen esnaflarımız var. Yeniden yapılandırma işlemini gerçekleştiremeyen şirketler, esnaflar ise maalesef icra ile karşı karşıya kalmaktadır. Emeklilerimiz akşamları pazardan artakalan sebzeyi toplama telaşı içerisindedir. Çiftçilerimiz ekip biçememektedir. Ziraat Bankası'ndan kredi alan çiftçilerimiz ise bu kredilerin ödememekte ve tarlalarını kaybetmektedir. Yani ekonomik kriz bütün şiddetiyle tahribatına devam etmektedir”

 BUGÜN TÜRKİYE’NİN TEK GÜNDEMİ ASGARİ ÜCRET RAKAMI OLMALIYDI

Bugün Türkiye’nin tek gündemi 25 milyonu ilgilendiren asgari ücret rakamı olmalıydı ama sanal gündemler ile bu önemli meselenin geçiştirilmeye çalıştığının altını çizen Paçaçı, “Asgari ücret yani en az ücret alan kesim, Türkiye'de en az ücret alanın sayısı 6,5 buçuk milyondur. Bunu aileleri ile birlikte hesap ettiğinizde 25 milyon civarında insanı ilgilendiren bir konudur. Yaptığımız diğer basın toplantısında asgari ücret tespit komisyonunun göstermelik olduğunu ve hükümetin aslında asgari ücret rakamını özellikle Sayın Cumhurbaşkanı’ndan aldıklarını ve Sayın Bakan’ın da bu göstermelik toplantılar sonunda bu rakamı açıklayacağını ifade etmiştik” şeklinde konuştu.

ELMASTAN, PIRLANTA’DAN KDV ALMAZKEN ASGARİ ÜCRETLİDEN GELİR VERGİSİ ALINMASI ADALETLİ DEĞİL

Asgari ücretle ilgili İYİ Parti olarak tekliflerini hatırlatan Paçacı, “En az ücret alan insanlardan vergi alınmasın sosyal adalet bunu emreder demiştik. Siz elmastan pırlantadan KDV’yi almazken en az ücret alanlardan gelir vergisi almanız adaletli bir uygulama değildir. Vergiden muaf olsun dedik bir de şunu söyledik esas alınacak enflasyon oranı özellikle asgari ücretli vatandaşlarımızın genel harcama kalemlerinden oluşan bir özel enflasyon oranı ile tespit edilsin. Bu nedir ısınma, barınma, yol, gıda harcamaları, eğitim harcamalardır. Bu yaptığımız değerleme sonucunda da asgari ücretlinin net ücretinin vergiden muaf tutularak 2650 lira olmasını önerdik. Bu rakamdan iş dünyamız, işvereniniz memnundu. Çünkü vergi gelirleri muaf hale geliyordu dolayısıyla kendi yükleri da azalmış oluyordu. İşçi de aldığı zamla mutlu olacaktı” dedi.

ASGARİ ÜCRETLİYE GÜNLÜK 10 LİRA ZAM REVA GÖRÜLDÜ

Bugün %15 diye ifade edilen zammın aslında reel enflasyon oranını bile karşılamaktan uzak olduğunun altını çizen Paçacı, “Sayın Bakan açıkladı. Asgari ücretlimizi enflasyona ezdirmedik dedi ve %15 zam yaptığını söyledi. %12 enflasyon artı %3 dedi. Bu hesap yanlıştır yüzde hesabıyla asgari ücretliye verilen zam izah edilemez. Bugün 100 liranın %15’i 15 lira eder ama 10 bin liranın %15’i 1500 lira eder. Dolayısıyla yüzde hesabı ile giderseniz yanlış yere verirsiniz. Verilen zam toplam 300 lira yani günlük 10 TL'dir. Asgari ücretlimize öngörülen zam günlük 10 liradır. Bir ülkenin 25 milyon insanı ilgilendiren bir konuda bütçelerine günde 10 lira zammı reva görenlerin vicdanlarının sorgulanması gerekir” dedi.

Konuşmasına geçmişte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çay ve simit hesabı yaparak dönemin hükümetini ve asgari ücret tutarını eleştirdiği videoyu izleterek Erdoğan’ın “Bu zalim yönetim bu aziz millete bir bardak çayla bir simiti reva görmedi” sözlerini dinleten ve devam eden Paçacı, “Geçmişten bir örnek Sayın Cumhurbaşkanı’nın çay ve simit hesabı. Bugün de aynı manzarayla maalesef karşı karşıyayız. Ben de bir çay ve simit hesabı yapayım. İki simit bir çay alsanız 5 lira. Bir günde 5 kişilik aile, Sayın Cumhurbaşkanı’nın hesabı ile gidiyorum, 25 lira. 3 öğün 75 lira. 30 gün 2.250 lira ki bu bir pastanede veya kafede içilen çay ve simit değil. Evde kalan ise 75 lira. Bu 75 lira hem kiranızı ödeyecek hem ısınacaksınız, elektrik parasını, yol parasını ödeyeceksiniz. Hem okul masrafını ödeyeceksiniz ve çocuğunuza da harçlık bırakacaksınız. Bugün ki yönetim 25 milyonu insanla alay etmektedir. Ancak şu bilinsin ki bu alay edilen milletimiz ilk genel seçimlerde kendisini ile alay edenlere en büyük dersi sandıkta verecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

Yorumlar (0)