İmalat sanayii yüksek döviz ve yüksek faiz kıskacında

Makina Mühendisleri Odası, 2017’ye ekonomik küçülme ile girildiğini ve sanayinin yüksek döviz ve yüksek faizden dolayı zor durumda olduğunu bildirdi

EKONOMİ 20.01.2017, 09:39 20.01.2017, 09:39
İmalat sanayii yüksek döviz ve yüksek faiz kıskacında

Birgün’de yer alan habere göre, Ekonomide yaşanan durgunluğun üstüne bir de Saray'ın başkanlık dayatmasının yarattığı siyasi belirsizlik eklenince Türkiye'de yatırım ve üretim durma noktasına geldi. Lirada yaşanan sert değer kaybı şirketlerin döviz borçlarını tırmandırırken, Merkez Bankası'nın doların ateşini düşürmek için örtülü faiz artışı adımlarına gitmesi yatırımları daha da düşürebilir. Sanayide yaşanan küçülmenin devam ettiğini belirten Makina Mühendisleri Odası, söz konusu dönemden çıkış için Türkiye'de demokratikleşmeye dönük adımların atılması gerektiğini bildirdi.

 

3 dönemdir küçülüyor

 

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO), iktisatçı Mustafa Sönmez’in katkısıyla hazırladığı “Sanayinin Sorunları ve Analizleri” bülteninin 24’üncüsünü yayımladı. Türkiye İstatistik Kurumu, Merkez Bankası, Hazine Müsteşarlığı ve Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerinin kullanıldığı analizde, imalat sanayisinin 3 çeyrek boyunca küçülme yaşadığı belirtildi. 2016’yı sanayinin küçülerek tamamladığına dikkati çeken MMO, 2017’ye küçülme ikliminde giren sanayinin “yüksek döviz-yüksek faiz” kıskacına çekildiği ve birçok zorlukla karşı karşıya olduğunu bildirdi.

 

İstihdam 123 bin azaldı

 

MMO bültende, 2016’nın son çeyreğinde imalat sanayisi katma değer performansının iyi olmadığını belirterek, Türkiye’nin 2016’nın tamamında küçüldüğünü ve özelikle imalat sanayiinin bundan derin bir şekilde etkilendiğini bildirdi. MMO, ayrıca imalat sanayiinde istihdamın, son bir yılda 123 bin kişi azaldığına dikkati çekti.

 

Dolar iç politika ile arttı

 

Türkiye ekonomisi ve sanayisinin 2017 yılına oldukça olumsuz koşullarda girdiğini bildiren MMO, özellikle iç politikadaki yüksek gerilimin etkisiyle portföy yatırımcılarının Türkiye’den uzak durduğunu belirtti. Bunlara ek olarak döviz borcunun 213 milyar dolara ulaştığı vurgulanarak, firmaların açık pozisyon kapatma çabaları ile dövize talebin arttığı ve bunun da doların yükselmesinde etkili olduğu kaydedildi. Döviz mevduatının toplam mevduattaki payının yüzde 40’ın altına indiğine dikkati çeken MMO, birikim sahiplerinin TL’den uzaklaşarak dövize, özellikle dolara dönüşler yaptığını belirtti.

 

Sanayi küçülecek

 

Doların yılın ilk 15 gününde yüzde 10’ları aşan oranda arttığını belirten MMO, Merkez Bankası’nın bunu frenlemek için bankalara dönük uyguladığı örtülü faiz artışı ile “yüksek döviz-yüksek faiz” kıskacına ekonomiyi sokmak üzere olduğunu vurguladı. Bu durumun, doların artışını belli bir tempo kaybına uğratacağına fakat bu kez de faizlerin artacağına dikkati çeken MMO, “yüksek döviz/yüksek faiz” kıskacına giren ekonominin, özellikle de sanayinin küçüleceğini belirtti.

 

Demokratikleşme hâkim olmalı

 

Bu dönemden çıkılmasının, ekonomik önlemlerden çok, politik adımlarla demokratikleşme ikliminin hakim olmasına bağlı olduğunu ifade eden MMO, Türkiye’nin politikalarının hem içeride hem de dış dünya gözünde normalleşmeye ihtiyacı olduğunu vurguladı. MMO, aksi durumda ekonomide işlerin daha da kötüye gideceği uyarısında bulundu.

 

 

Yorumlar (0)