Halkın parasıyla konut yapacaklar

Konut satışlarını artırmak için ardı ardına güç birliği ve kampanya seferberlikleri yapılırken bu alanda düzenlenen uluslararası fuarlar ise ardı ardına iptal ediliyor.

EKONOMİ 09.03.2017, 11:21 09.03.2017, 11:21
Halkın parasıyla konut yapacaklar

Gayrimenkul Sertifikası, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) öncülüğünde hayata geçiyor. Gayrimenkul ve inşaat sektörü için yeni bir finansal araç olan Gayrimenkul Sertifikası, Makro İnşaat’ın İstanbul Başakşehir’de hayata geçirdiği Park Mavera 3 projesiyle halka sunuluyor. Gayrimenkul Sertifikası ile gayrimenkule yatırım yapmak isteyen küçük yatırımcı ve kurumsal yatırımcılar, gayrimenkul projesinden hisseleri oranında pay sahibi olacak. Sertifika ile gayrimenkul şirketlerine faizsiz finansmanın yolu açıldı. Gayrimenkul Sertifikası ile inşaat firmaları banka kredisi kullanmadan finansmana erişebilecek. Bu durum inşaat firmalarının maliyetlerini düşürecek.Cumhuriyet’te yer alan habere göre,   Gayrimenkul Sertifikası’nın detayları, TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan ve Vakıf Yatırım Genel Müdürü Kemal Şahin’in katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda paylaşıldı.

218 dairede geçerli

Buna göre, Park Mavera 3 Projesi’nin 218 dairesi (yüzde 28.6), paylara bölünecek ve paylar, inşaatın teslim süresi olan 36 ay boyunca Borsa İstanbul’da işlem görecek. Yurttaşlar bir daireye değil, Park Mavera 3’e yatırım ortağı olabilecek. Senetler için Vakıf Yatırım aracılığıyla herhangi bir bankadan alım yapılabilecek. Bir pay senedinin belirlenecek meblağdan satın alınabileceği sistem, inşaatın yapım süresi olan 36 ay boyunca devam edecek. Bu süreçte projeden daire satın almak isteyenler, istedikleri dairenin pay miktarı kadar senedi toplayarak dairenin tek sahibi olabilecek. Satış Vaadi Sözleşmesi ile birlikte, daire borsa işlemlerinden çıkarılacak ve dairenin tapusu sahibine teslim edilecek. Gayrimenkul sahibi olmayı düşünmeyenler ise, 36 ay boyunca diledikleri zaman pay senetlerini başka yatırımcılara devredebilecek. Proje sonunda inşa edilen gayrimenkullar açık artırmayla satılabilecek ve satış geliri pay sahiplerine payları oranında dağıtımı yapılacak. Gayrimenkul sertifikası pay başına 42.5 TL’den halka arz edilecek. Gayrimenkul sertifikası ihracında 3.37 milyon adet pay ihraç edilecek, hasılat toplamı 143.24 milyon TL olacak.

Yorumlar (0)