Ekonomistlerden enflasyona ilişkin ilk yorum: Parlak bir durum yok

BirGün yazarı Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, eylül ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Kozanoğlu, "Kasımda tekrar çift hanelilere dönülür" diyerek parlak bir durum olmadığının altını çizdi.

EKONOMİ 03.10.2019, 14:35 03.10.2019, 20:15
Ekonomistlerden enflasyona ilişkin ilk yorum: Parlak bir durum yok

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre Tüketici Fiyat Endeksi eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre % 9.26 arttı. Böylece enflasyon Temmuz 2017'den bu yana ilk kez tek haneye inmiş oldu.

TÜFE, 2019 eylül ayında bir önceki aya göre %0,99, bir önceki yılın Aralık ayına göre %8,42, bir önceki yılın aynı ayına göre %9,26 ve on iki aylık ortalamalara göre %18,27 artış gerçekleşti.

Ekonomistler enflasyondaki bu düşüşün 2 ay süreceği görüşünde. Kasım ayında yeniden çift haneli rakamlara dönüleceğini söyleyen ekonomistler "Parlak bir durum yok" diyor. İktisatçi Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, sosyal medyada yaptığı değerlendirmede "Enflasyonda tek haneli oranlar 2 ay sürer. Kasımda tekrar çift hanelilere dönülür.2018 bir yana 2008-2017 arasında ortalama enflasyon : % 8.45. Yılın ilk 9 ayındaki fiyat artışı da % 8.42.Yani 9 ayda ortalamayı yakalamışız 3 ay da üzerine eklenecek. Özetle parlak bir durum yok." ifadelerini kullandı.

Ekonomist Mustafa Sönmez de "Beklediğimiz gibi, TÜFE %1'e yakın arttı. geçen yılın Eylül ayının yüksek TÜFE'si nedeniyle, yıllık TÜFE 9.26 olarak tek haneye indi. Ekim'de de aynı şey olacaktır. Ama kasım'dan sonra yine çift haneli enflasyon görünür ve yıllığı %12'den az olmaz." yorumunda bulundu.

Sönmez, TÜİK'in geçtiğimiz gün yapılan elektrik zammını eylül ayına almadığını belirterek "Alsaydı, elektrikte yıllık artışın %40'ı bulduğunu görecektik. Doğalgazdaki yıllık artış ise %28,5" dedi.

Ekonomist Dr. Oğuz Demir ise TÜİK açıkladığı mal fiyatlarına dikkat çekti. Demir "TÜİK'in geçtiğimiz yıla göre fiyatlarının en çok düştüğünü söylediği malların isimlerini, TÜİK'in bulduğu geçen yılki fiyatlarını ve bu yılki fiyatlarını resimde görebilirsiniz. Bu malları bu fiyatlarla bulabilenler el kaldırsın!" dedi.

Ekonomist Cem Başlevent de TÜİK'in açıkladığı mal fiyatlarına tepki göstererek ,"Bu fiyatlara bakarsak, tam komedi. Sen bu ürünün içine ne soktun, ne çıkardın da, ortalama fiyatı düştü? İçerik / kalite düzeltmesi sonrası fiyat artışı ne olarak geçti hesaplara? TV yayınlarının, sağlık sigortasının ucuzlamadığını, pahalandığını biliyoruz çünkü." yorumunu yaptı.

Yorumlar (0)