Ekonomi yazar dolar için tarih verdi! 'O zaman kızılca kıyamet kopacak'

Yeniçağ gazetesi ekonomi yazarı Evren Devrim Zelyut, Merkez Bankası’nın 3. çeyrekte faiz indirimine gideceğini iddia ettiği yazısında dolar kurunun geleceği hakkında değerlendirmelerde bulundu.

EKONOMİ 09.09.2021, 14:21
Ekonomi yazar dolar için tarih verdi! 'O zaman kızılca kıyamet kopacak'

Yeniçağ gazetesi ekonomi yazarı Evren Devrim Zelyut, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun açıklamaları üzerine dolarda yaşanan hareketliliği değerlendirdi.

Kavcıoğlu’nun, "Çekirdek enflasyon" vurgusunun ardından dolar ve avrodaki yükseliş gerçekleştiğine dikkat çeken Zelyut, 23 Eylül’de dolar kurunda kıyametin kopacağını belirtti.

Merkez Bankası’nın 3. çeyrekte faiz indirimine gideceğini söyleyen Zelyut, "O zaman kızılca kıyamet kopacak. Bakın adı anıldı dolar kuru 8.50 TL oldu." ifadelerini kullandı.

Zelyut şunları söyledi:

“Operasyon fiilen başlamadı. Sadece başlayacağına dair sinyaller bile dolar kurunu kritik 8.50 direncine kadar götürdü. TÜİK’in raporunda enerji, gıda, alkolsüz içecekler, tütün ve altın hariç çekirdek enflasyon baktığımızda yüzde 16.76 olduğunu görüyoruz. Ama bakın enerjiyi ve gıdayı çıkardık. Ben doğalgaz, elektrik kullanmıyor muyum? Bunlara sürekli zam geliyor. Haliyle bunlar benim yaşantımda beni fakirleştiriyor. Ben yemiyor muyum gıdayı nasıl çıkartırsın enflasyondan. Bunları çıkarıp öyle enflasyon hesaplamak ne kadar doğru. Böyle saçmalık olur mu?

Faiz indirimine karşı değilim sakın yanlış anlamayın. Ama senin önce enflasyonu indirmen lazım. Enflasyonu düşürmenin tek koşulu var. Reformalar yapacaksın. Yarını kurtarmak için 5 yıllık, 10 yıllık planlar yapmanız lazım. Bunun haricinde bizim varacağımız yer aynen Berat Albrayrak dönemindeki gibi talimatla inen faiz doları yukarı doğruyu çıkartır.

Piyasa ekonomi yönetimine olan güvenini o kadar yitirmiş ki; bir ters haber duyduğunda dolar kurunda 30 kuruşluk çok sert tepkiler veriyor. Bu ne demek yarın siz tasarladığınız şeyi icraata döktüğünüz anda çok sert dalgalarla karşılaşacaksınız demektir. Çünkü siz güvenizi bitirmişsiniz."

Yorumlar (0)