Dolar/TL ve Euro/TL kurunda güncel rakamlar: BDDK'ın swap hamlesi sonrası dolar düşüşe geçti!

Dolar kuru BDDK'nın swap hamlesinin ardından düşüşe geçti. Gün içinde 6 TL'nin altına inen dolar/TL kuru saat 16:50 itibari ile 6.0550'den işlem görüyor. Euro/TL ise 6.8598'den işlem görüyor.

EKONOMİ 15.08.2018, 17:29 15.08.2018, 17:29
Dolar/TL ve Euro/TL kurunda güncel rakamlar: BDDK'ın swap hamlesi sonrası dolar düşüşe geçti!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) daha önce yüzde 50 ile sınırladığı swap işlemlerinin özkaynak toplamına oranını bugün yüzde 25'e indirdi. Bu hamlenin ardıdan Dolar ve Euro kuru yönünü aşağıya çevirdi. Dolar/TL’nin 7.24 ile tarihi zirvesini görmesi sonrasında piyasalarda yaşanan sert düşüşler ve alınan önlemleri değerlendiren Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, “Şu anki öncelik yaşamakta olduğumuz piyasalardaki hareketliliğin bir an önce önlenmesidir. Bu konuda bir seri önemli aksiyonlar alındı ve bunların sonuçlarını görmeye başladık. Önümüzdeki dönemde eminim sürdürülebilir büyümeyi sağlamak için gerekli aksiyonlar da gelecektir” dedi.

15 AĞU

16:50

Dolar ne kadar?

Dolar/TL 6.6.0550/6.0988'den Euro/TL 6.8598/6.8672'den işlem görüyor.

ABD-Türkiye gerginliğiyle hızlanan ve Cuma günü 2001 krizinden bu yana dolar karşısında en sert günlük düşüşünü yaşayan TL’deki hareketleri kontrol altına almak için ekonomi yönetimi ve kurumlar Pazar gece yarısından itibaren önlemleri almaya başlamıştı.

İlk olarak BDDK dolar kurunun 7.20’li düzeylere gelmesinin ardından bankaların swap işlemlerinin özkaynak toplamına oranını önce yüzde 50’ye ardından bugün de %25’e indirdi. TCMB ise TL ve YP ZK’larda indirime gitti. Ardından TCMB son birkaç gündür 1 haftalık repo ihalesi açmamasının da 150 baz puanlık bir sıkılaştırma etkisi oldu.

BDDK ÖNLEMLERİ SYR’Yİ KORUDU

Bankacılık sektörünün sağlam ve likit olduğunu kaydeden Binbaşgil, ayrıca şokları karşılayabilecek yükseklikte bir sermaye yeterlilik rasyosuna da sahip olduğunu belirterek şöyle devam etti:

“Sektör şokları karşılayabilecek yükseklikte bir sermaye yeterlilik rasyosuna sahip. Türk bankacılık sektörünün sermaye yeterlilik rasyosu yasal limitlerin çok üzerinde. Haziran 2018 itibariyla yüzde 16.3 olan bu rasyonun BDDK’nın yeni düzenlemeleri ile birlikte bugünlerde de benzer seviyelerde olduğunu düşünebiliriz.”

Binbaşgil, bankacılık sektörünün oldukça likit olduğunu da belirterek, yurtdışı muhabirlerde yaklaşık 24 milyar dolar parası olduğunu kaydederek, ayrıca TCMB nezdinde rezerv opsiyon mekanizması kapsamında bulundurdukları döviz miktarının 28 milyar dolar olduğunu kaydetti.

Ayrıca bankaların TCMB’de bulundurduğu YP zorunlu karşılık tutarının da 41 milyar dolar olduğunu belirten Binbaşgil, ihtiyaç duyulması halinde YP zorunlu karşılıklara indirim gelebileceğinin de altını çizdi.

Binbaşgil bankalara döviz depo piyasasında da 50 milyar dolar tutarında imkân sağlandığını kaydetti.

Yorumlar (0)