DİSK'ten iki bakan dosya: Mağdur edilen işçiler geri alınsın

DİSK yöneticileri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan işten çıkarılan işçilerin yeniden işe alınmasını istedi.

EKONOMİ 06.03.2017, 09:29 06.03.2017, 09:29
DİSK'ten iki bakan dosya: Mağdur edilen işçiler geri alınsın

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu DİSK’i ziyaret etti. Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre DİSK yöneticileri ziyarette bakana işçilerin sorunlarını rapor halinde iletti. DİSK, kanun hükmünde kararnameler (KHK) ile işten çıkarılan ya da sözleşmeleri askıya alınan 1184 DİSK üyesi işçinin yeniden işe başlatılmasını istedi. Kıdem tazminatının korunmasını, grev yasaklarına son verilmesini talep eden DİSK, işyerlerinde yetkili sendikaların da referandumla belirlenmesini önerdi. DİSK yöneticileri İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan da Doğu ve Güneydoğu’da kayyım atanan belediyelerde işten çıkarılan işçilerin yeniden işe alınmasını istedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun DİSK Genel Merkezi’ni ziyareti sırasında gündeme gelen konular ile bakana sunulan raporda yer alan talepler özetle şöyle:

4 Hükümet kıdem tazminatını fona dönüştürmek istiyor. İşçiler halen bir yıllık çalışmaları karşılığında 30 günlük kıdem tazminatına hak kazanıyor. Yeni çalışmada 30 günün düşürülmesi hedefleniyor. DİSK raporunda kıdem tazminatında değişiklik yapılmamasını, bu hakkın aynen korunmasını istedi. 4 Hükümet, seçim öncesinde kamudaki yaklaşık 720 bin taşeron işçiye kadro sözü vermesine karşın bu sözü tutmadı. İşçilerin kadro taleplerinin, kamu personel sisteminde yapılacak değişiklikle birlikte referandum sonrasında ele alınacağı açıklandı. Ancak işçilere kadro yerine “özel sözleşmeli personel” statüsü verilecek. DİSK, taşeron işçilere asıl iş, yardımcı iş ayrımı yapılmaksızın kadro verilmesini istedi. 4 Doğu ve Güneydoğu’da kayyım atanan belediyelerde çok sayıda DİSK Genel-İş Sendikası üyesi işçi ya işten çıkarıldı ya da sözleşmeleri askıya alındı. Genel-İş Sendikası’nın verilerine göre, bugüne kadar KHK’ler ile 198, KHK’ler gerekçe gösterilerek de 986 işçi ya ihraç edildi ya da sözleşmeleri askıya alındı. DİSK, bu işçilerin yeniden işe iade edilmesini istedi. 4 DİSK’e bağlı Birleşik Metalİş Sendikası’nın metal sektöründeki grevleri Bakanlar Kurulu kararı ile ertelenmişti. DİSK görüşmede grev yasaklarına son verilmesini istedi. 4 Görüşmede DİSK yönetimi, bazı işyerlerinde örgütlenmelerinin önüne engel çıkarıldığına dikkat çekti. DİSK engellemelerin önüne geçebilmek için işyerlerinde yetkili sendikanın referandumla belirlenmesini istedi. Bu öneriye göre işyerlerinde sandık kurularak işçilerin vereceği oya göre yetkili sendikalar belirlenecek. Şu anda ise yetkili sendikalar üye sayısına göre bakanlık tarafından belirleniyor.

Soylu ile görüşme

DİSK Genel Başkanı Kani Beko ile DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu ziyaret etti. DİSK yöneticileri görüşmede, kayyım atanan Diyarbakır, Şanlıurfa, Van, Mardin, Batman, Şırnak, Mersin, Tunceli ve Hakkâri’deki belediyelerde ve taşeron şirketlerde ihraç edilen ya da iş sözleşmesi askıya alınan DİSK üyelerini gündeme getirdi. Bugüne kadar KHK’ler ile 198, KHK’ler gerekçe gösterilerek de 986 DİSK üyesi işçinin ya ihraç edildiğini ya da sözleşmelerinin askıya alındığını belirten DİSK yönetimi, bu işçilere yeniden işbaşı yaptırılmasını istedi. Hazırlanan dosya da İçişleri Bakanı Soylu’ya sunuldu.

Yorumlar (0)