CHP'li Fikri Sağlar:Yüksek Hızlı Tren gitti 'yüksek zararlı tren' geldi

Ulaştırma Bakanlığn zarar etmı nedeeye mahkûm bırakılmıştır?

EKONOMİ 17.01.2017, 11:06 17.01.2017, 11:06
CHP'li Fikri Sağlar:Yüksek Hızlı Tren gitti 'yüksek zararlı tren' geldi

 

 

CHP PM Üyesi ve Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, basına yansıyan  "Türkiye Devlet Demiryolları 2015 yılında 2 milyar 98 milyon 73 bin TL zarar etti" iddiasını Meclis gündemine taşıdı.


İşte Fikri Sağlar'ın o soru önergesi:

 

                                                                            TÜRKİYE BÜYÜK MİLLETİ BAŞKANLIĞINA 

  

                Aşağıda belirtilen sorularımın Başbakan Binali YILDIRIM tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.  

Saygılarımla. 17.01.2017 

 

D. Fikri SAĞLAR 

   Mersin Milletvekili

 

               Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ve uzun yıllardır Ulaştırma Bakanlığı yapan Başbakan Binali Yıldırım’ın birçok seçim kampanyasında AKP propagandasına alet edilen Türkiye Devlet Demiryolları (TCDD), basında çıkan haberlere göre; 2015 yılında 2 milyar 98 milyon 73 bin TL zarar etmiştir.

               2004 yılında Sakarya’nın Pamukova İlçesinde 41 kişinin, aynı yıl Kocaeli Tavşanlı’da 8 kişinin ve 2008 yılında Kütahya’da 9 kişinin yaşamını yitirdiği kazalar başta olmak üzere 14 yılda 10’dan fazla ölümlü kazanın yaşandığı demir yollarında iç işleyişin kamuyu büyük zarara uğrattığı öne sürülmektedir. Sayıştay 2015 yılı denetim raporu, demiryollarının içinde bulunduğu durumu gözler önüne sermiştir. Demir yollarını inceleyen Sayışta denetçileri, onlarca kusurlu işlem bulurken bu kurumun, 60 kamu işletmesi içerisinde en çok zarar eden olduğunu tespit etmiştir.

                AKP’nin ulaşım ve kamu yönetimi stratejilerinin bir özeti görünümündeki rapora göre, demir yollarında birçok proje yüksek hızlı trenlere uygun değil, ölümlü birçok trafik kazasına neden olan hemzemin geçitlerin güvenliği yeterli derecede sağlanmıyor ve önceki yıllarda tespit edilen birçok kusurlu işlemin henüz giderilmediği anlaşılmaktadır. Sayıştay denetçileri ayrıca rekor oranda zarar eden TCDD için, “TCDD’nin kamu üzerindeki mali yükünün sürdürülebilir bir seviyeye çekilmesi konusunda çalışma yürütülmeli” uyarısında bulunduğu da basına yansımıştır.

               İhale yoluyla hizmet alımı yapılan yüklenici firmaların çalıştırdığı işçilerin, ücret, izin, fazla mesai, ihbar ve kıdem tazminatı gibi özlük haklarını yüklenici firmalardan alamadıkları iddiasıyla TCDD aleyhine açtıkları alacak ve tazminat davalarının önemli boyutlara ulaştığı Sayıştay Raporunda yer almaktadır. Talep edilen toplam miktarın 12 milyon 500 bin TL’nin üzerinde bulunduğu, bunlardan TCDD aleyhine sonuçlanan davalar sonucu toplam 4 milyon 500 bin TL’ye hükmedildiği, halen 600 davanın dersdest durumda olduğu dikkate alınarak acil eylem planı oluşturulmalıdır.

Bu çerçevede:

1)      AKP’nin “Yüksek Hızlı Tren” adıyla ve iller arasındaki tren yolculuğunu kısaltma vaadi ile yatırım yaptığı TCDD, bir yılda 2 milyardan daha fazla zarar ederek rekor kırmıştır. Sayıştay raporundaki bu sonuca cevabınız nedir?

2)      Ulaştırma Bakanlığı’nın son 15 yıl içinde ihale verdiği firmaların isimleri nelerdir?

3)      Ulaştırma Bakanlığn zarar etmı nedeeye mahkûm bırakılmıştır?

4)      İşçiler neden taşeronların elinde sahipsiz bırakılmıştır?

 

Yorumlar (0)