CHP’Lİ AHMET AKIN:ENERJİYE ZAMDA OECD BİRİNCİSİYİZ

CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın Türkiye’nin OECD ülkeleri içinde enerji fiyatlarının en çok artığı ülke olduğunu söyledi.

EKONOMİ 03.10.2019, 11:36
CHP’Lİ AHMET AKIN:ENERJİYE ZAMDA OECD BİRİNCİSİYİZ

“OECD birincisiyiz” diyen Ahmet Akın, “2003 yılındaki elektrik fiyatı bugün vatandaşa 5 katından fazla fiyatla satılıyor. Akaryakıt fiyatları da ortalama 4 katından fazla zamlanmış durumda. OECD ülkeleri içinde Türkiye enerji faturaları en çok zam gören ülke. Bu iktidarla birinciliği kimseye kaptırmıyoruz” dedi.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkelerindeki elektrik, doğalgaz ve yakıt fiyat değişimlerini dikkate alarak en son yapılan zamları değerlendiren Ahmet Akın, tüketici fiyatları bazlı enerji endeksinde Türkiye açık ara zam şampiyonu olduğunu bildirdi. AKP hükümetleri döneminde vatandaşın enerji faturalarının her geçen gün kabardığına dikkat çeken Ahmet Akın, OECD’nin 2015`i baz yıl (2015=100) alarak gerçekleştirilen enerji endeksi çalışmasına göre 2003’te 36,6 değerine sahip olan Türkiye’nin endeks değerinin elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki son artışlarla 150 seviyelerine çıktığını ifade etti.

Ahmet Akın, elektrik fiyatının son gelen yüzde 14,90’lık artış ile kilovat saatinin 71 kuruş olduğunu, bu fiyatın 2003’teki 12,975 kuruş elektrik fiyatının yaklaşık 5 buçuk katı olduğuna dikkat çekti. Ahmet Akın şunları söyledi:

“AKP iktidara geldiğinden bu yana uyguladığı enerji politikalarıyla vatandaşlarımız pahalı enerji karşı karşıya kaldı. Elektrik başta olmak üzere doğalgaz ve akaryakıt zamlarıyla giderek daha pahalı enerji kullanan ülke konumundayız. Enerjide ithalata bağımlı olmak Türkiye’nin kaderi değil. Bu politikalar devam ederse bağımlılığımız sürecek vatandaşlarımız pahalı enerji kullanmaya devam edecek. Bunun sürdürülebilirliği yok.”

-       YENİ ZAMLAR YOLDA

Ahmet Akın, elektrik ve doğalgaza yapılan zamların enerji şirketlerinin kredi borçlarının kapatılması ihtiyacı yüzünden ortaya çıktığını vurgulayarak, “Yeni zamlar kaçınılmaz. Bankalar bir yandan da dağıtım şirketlerinin borçlarını yapılandırmak istiyor. Bu yapılandırmanın talep edilmesinin en büyük gerekçesi de içinde bulunan kriz. Bu krizi aşmak amacıyla belli aralıklarla elektriğe zam yapılıyor” diye konuştu.

-       ENERJİ FİYATLARINDA İNDİRİM YAPILMALI

“Bu zamlardan vatandaş kurtarılmalı. Derhal, elektrik ve doğalgazda en az yüzde 50 indirim yapılmalı. Bunu yapmak mümkün! Döviz kurlarının rekor hareketlilik yaşadığı ve elektrik ile doğalgaz fiyatlarına zam yapıldığı 2018’in yaz aylarında dolar yüzde 40 artmıştı.  O zamanki zamların gerekçesi kur hareketliliği ve dolardaki rekor yükselişti. Yıl sonuna doğru dolar yüzde 35 oranında değer kaybetmişti. Ama zamlı tarifeler yerinde saydı. Bir tek Ocak 2019’da konut elektrik ve doğalgazında yüzde 10 indirim yapıldı. Döviz kuru 2018 yılı zamlarının öncesindeki seviyede ama hala doğalgaza ve elektriğe zam geliyor. Tüm parametreler değerlendirildiğinde enerji faturalarında indirim yapmak mümkün. Tabi asıl amaç batık şirketleri değil vatandaşı kurtarmaksa”

Yorumlar (0)