banner758

CHP'Lİ AĞBABA: “NE MUTLU Kİ RESMİ KAYITLI İŞSİZLERDEN BİLE İŞSİZLİĞİ DAHA AZ AÇIKLAYAN TÜİK ADINDA BİR KURUMUMUZ VAR”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba TÜİK temmuz ayı iş gücü verilerini değerlendirdi.

EKONOMİ 12.09.2022, 12:03
CHP'Lİ AĞBABA: “NE MUTLU Kİ RESMİ KAYITLI İŞSİZLERDEN BİLE İŞSİZLİĞİ DAHA AZ AÇIKLAYAN TÜİK ADINDA BİR KURUMUMUZ VAR”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba; “ne mutlu ki resmi kayıtlı işsizlerden bile işsizliği daha az açıklayan TÜİK adında bir kurumumuz var. TÜİK, Temmuz ayında işsizliğin bir önceki aya göre 113 bin kişi azalarak 3 milyon 445 bin kişi olduğunu açıklıyor. Temmuz ayında İŞKUR’A kayıtlı işsiz sayısı TÜİK tarafından açıklanan işsiz sayısından tam 93 bin kişi fazla. Son bir ayda geniş tanımlı işsiz sayısı artıyor, işsizlik ödeneğine başvuran  işsiz sayısı artıyor ama ne gariptir ki TÜİK’e göre işsizlik azalıyor’’ dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba’nın tespit ve değerlendirmeleri şöyle:  

İŞKUR’A temmuz ayında kayıtlı işsiz sayısı TÜİK verilerine göre 93 bin kişi daha fazla.

İşsizlik verilerinde devletin iki kurumu arasındaki bağ iyiden iyiye kopmuş vaziyette. İŞKUR işsizlik arttı dedikçe TÜİK inatla işsizlik azaldı demeye devam ediyor. TÜİK, Temmuz ayında işsizliğin bir önceki aya göre 113 bin kişi azalarak 3 milyon 445 bin kişi olduğunu açıklıyor. Temmuz ayında İŞKUR’A kayıtlı işsiz sayısı TÜİK tarafından açıklanan işsiz sayısından tam 93 bin kişi fazla. İŞKUR’A kayıtlı işsiz sayısı Temmuz ayında 3 milyon 538 bin kişi ile TÜİK’İN resmi işsiz sayısını geçmiş durumda. TÜİK verilerine göre geçtiğimiz yıl 3 milyon 752 bin olan işsiz sayısı 307 bin kişi azalarak 3 milyon 445 bine düşmüş. Lakin İŞKUR verilerine göre ise geçtiğimiz temmuz ayından bu yılın temmuz ayına kayıtlı işsiz sayısı 542 bin 669 kişi artmış. Aradaki fark tamı tamına 849 bin 669 kişi.

Geniş tanımlı işsiz sayısı bir ayda 800 bin kişiye dayandı.

TÜİK tarafından açıklanan mevsim etkisinden arındırılmış atıl işgücü yani geniş tanımlı işsiz sayısında ki oran ise son bir ayda 2 puan artmış durumda. Haziran ayında 7 milyon 635 bin olan geniş tanımlı işsiz sayısı son bir ayda tam 780 bin kişi artarak 8 milyon 415 bin kişiye ulaşmış durumda. TÜİK bir yandan işsizliği düşük gösterirken öte yandan yine kendi verilerinde işsizliğin yükseldiğini açıklıyor. TÜİK kendi verilerinde dahi çelişkiye düşmüşken, kimsenin TÜİK verilerine güvenmesini beklemesin.

İşsizlik ödeneğine başvuru sayısında artış devam ediyor.

Ayrıca işsizliğin TÜİK eliyle düşük gösterildiğini kanıtlayan bir başka veri ise işsizlik sigortası başvurularındaki artıştır. Haziran ayı ile Temmuz ayı arasında çalışırken işsiz kaldığı için işsizlik sigortasına başvuran işsiz sayısındaki artış ise son bir ayda 133 bin kişi. Ama TÜİK’E göre haziran ayından temmuz ayına işsiz sayısında 113 bin kişilik azalış var. İster aşağıdan, ister yukarıdan nereden bakarsak bakalım TÜİK verileri bin bir yalan ve aldatmaca ile dolu.

Yorumlar (0)