Çalışanlar için zorunlu Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi geliyor; maaşa göre kesinti yapılacak, sistemden ancak emeklilikte çıkılabilecek

Yeni Ekonomi Programı’na göre tarafların mutabakatı ile hayata geçirilecek kıdem tazminatı reformunu da kapsayan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) kurulacak. Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan, TES sisteminin ayrıntılarını bugünkü köşesinde yazdı.

EKONOMİ 09.10.2019, 12:54
Çalışanlar için zorunlu Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi geliyor; maaşa göre kesinti yapılacak, sistemden ancak emeklilikte çıkılabilecek

“Çalışanın maaşından kesilen, işverenin de katıldığı, devletin desteklediği ikinci basamak emeklilik sistemi kurgulanacak” diyen Doğan, kıdem tazminatının gündemdeki yerini koruduğunu savundu.

TES sisteminin ayrıntıları şöyle:

“TES için az maaş alandan az, maaşı yüksek olandan daha yüksek kesinti yapılacak

- 2017’de başlayan ve tüm çalışanları kapsayan otomatik bireysel emeklilik sistemi, TES haline gelecek.

- Çalışanların tamamı zorunlu olarak TES’e dahil edilecek.

- Hem çalışanın maaşından kesinti olacak hem işveren katkı yapacak hem de devlet de katkı sağlayacak.

- İşverenin mevcut yükünü arttırmayacak bir katkı formülü kurgulanacak. İşsizlik fonundan katkı yapılması da masadaki seçeneklerden biri.

- TES için az maaş alandan az, maaşı yüksek olandan daha yüksek kesinti yapılacak.

- Her çalışanın bir TES hesabı olacak ve tüm kesintiler bu hesapta birikecek.

- Tıpkı kıdem de olduğu gibi çalışan istediği zaman TES’ten çıkamayacak. Kademeli çıkış hakkı tanınabilir. Çalışan, emekliliği geldiğinde sistemden çıkabilecek”

Yazının devamı için tıklayın

Yorumlar (0)