Böyle 'bakan' da var:'ÖTV'ye yapılan zam Türkiye'yi etkilemeyecek'

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, sermayenin gözünden baktı, satışlardan ihracattan söz edip “ÖTV’ye yapılan zam Türkiye’yi etkilemeyecek” dedi

EKONOMİ 28.11.2016, 13:22 28.11.2016, 13:22
Böyle 'bakan' da var:'ÖTV'ye yapılan zam Türkiye'yi etkilemeyecek'

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Düzce’de Konuralp Mahallesi’nde bulunan Turizm Destinasyonu’nu gezerek kentte açılış törenlerine katıldı. Sendika.org'un haberine göre ÖTV zamlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Özlü, “Dolar dolsa ne olur dolmasa ne olur?” diyen Binali Yıldırım ve “Doların yükselişinden bize ne? Doları ABD düşünsün” diyen AKP’li yazar Meryem Gayberi’den bayrağı devraldı.

 

“ÖTV’ye yapılan zam Türkiye’yi etkilemeyecek” cümlesini kuran Özlü, bu iddiasını şöyle gerekçelendirdi:

 

Çünkü geçen sene otomobil satışımız 1 milyon 359 bin adetti. Biliyorsunuz otomobil üretiminde Türkiye dünyada önemli bir üretici. Bu yıl da 1 milyon 450 bin civarında satış bekliyoruz. Türkiye ürettiği otomobillerin yüzde 73’ünü ihraç ediyoruz. Bir daralma beklemiyoruz.

 

Yani Özel; ÖTV artırımı ile yurttaşın otomobili daha pahalıya alacağını ama bu durumun sermaye açısından bir sorun teşkil etmeyeceğin, böylece de “AKP Türkiye’si”nin zamdan etkilenmeyeceğini savundu.

 

Bilal’e anlatır gibi: ÖTV nedir?

 

Tam adı özel tüketim vergisidir.


Türkiye’de uygulanır.


2002’de, Kemal Derviş döneminde kabul edilmiş, AKP tarafından da hızla sahiplenilmiştir.


Cep telefonu, tıraş sabunu, makyaj malzemesi, güneş kremi, buzdolabı, çamaşır makinesi, otomobil ve benzin gibi ürünlerden ÖTV alınır.


25 Kasım’da otomobilde ÖTV vergileri motor hacmine göre yüzde 45 ile yüzde 160 arasında yükseltilmiştir.


Sonuç; ÖTV Türkiye’de uygulandığından Türkiye’de yaşayan bir yurttaş otomobil almak isterse ÖTV’sini öder. ÖTV zamlanırsa da otomobili daha pahalıya satın alır.

Yorumlar (0)