Barış Düdü yazdı: Temmuz’da memura zam yok

Bildiğiniz gibi "hükümetçe yetkilendirilmiş" memur konfederasyonunun imzaladığı 2018 ve 2019 yıllarını kapsayan toplu sözleşmeye göre 2019 Temmuz ayında devlet memurları %5 zam ve artı olarakta enflasyon farkı alacaklar.

EKONOMİ 11.06.2019, 14:36 11.06.2019, 14:47
Barış Düdü yazdı: Temmuz’da memura zam yok

Gel gör ki bir çok memur vergi diliminin aşırı düşüklüğü sebebiyle haziran ayından itibaren %15'lik vergi diliminden %20'lik vergi dilimine geçmiş durumda. Yani memurların neredeyse tamamı 4 gün sonra alacakları maaşlarında vergi dilimindeki adaletsizlikten kaynaklı olarak %5'lik bir kayıp yaşayacaklar. Dolayısıyla Temmuz ayında alacakları %5'lik komik zam bu kaybı karşılamaya bile yetmeyecek. Hatta memurların yarıdan fazlası Kasım-Aralık ayında %27'lik vergi dilimine girerek %7'lik artı bir kayba daha uğrayacaklar. Yani %5'lik zam memurun vergi kayıplarını bile karşılayamayacak. Yıl sonu ödenen vergi miktarlarına baktığımızda adaletsiz vergi dilimleri sebebiyle memurların ülkenin vergi rekortmeni gösterilen şirketlerinin kat be kat üstünde vergi ödeyeni durumunda olduğu apaçık görülmektedir. Ancak vergi dilimindeki adaletsizliğin sebeplerine ve aslında olması gerekene ayrı bir yazımda yer vereceğim. 

 2019 enflasyon verilerine baktığımızda, Ocak ayı enflasyonu %1,06, Şubat ayı enflasyonu %0,16, Mart ayı enflasyonu %1,03, Nisan ayı enflasyonu %1,69, Mayıs ayı enflasyonu ise %0,95 olarak gerçekleşmiştir. Haziran ayı enflasyonu ise 3 Temmuz'da açıklanacak ve toplam oran %5'i geçerse üstünde kalan kısım enflasyon farkı olarak memurlara ödenecektir. Son beş ayın toplamına baktığımızda toplam enflasyon %4,89 olarak gerçekleşmiştir. Geçtiğimiz yılları incelediğimizde Haziran-Eylül aylarında enflasyon en düşük seviyede seyretmektedir. Dolayısıyla Haziran ayı enflasyon oranının Mayıs ayının altında çıkması büyük olasılıktır. Maliye bakanı Albayrak'ın son aylarda piyasalara pompaladığı doktirine bakıldığında bir kaç ay içerisinde kağıt üzerinde de olsa enflasyon tek hanelere düşürülecektir. Dolayısıyla bu durumda Haziran ayı enflasyon oranının AKP hükümetince düşük gösterileceğine dair bir delalettir. Son olarak da 2019 Ocak zamları öncesi TÜİK başkanının değiştirilmesi ve sonrasında %6'lar da seyreden enflasyon oranının 2018 Kasım-Aralık aylarında eksi oranlara (-1,44) çekilmesi göz önüne alındığında 2019 Haziran enflasyonunun da eksi çıkma "hükümetçe çıkartma" olasılığınıda yükseltmektedir. Yani memurlar enflasyon farkı da alamayacaklardır. 

Sonuç olarak yazımın başlığında da belirttiğim gibi memurlar için 2019 Temmuz zammı tam bir hayal kırıklığı olmuştur. Kamu çalışanları yoksulluk sınırının altında ezilmeye mahkum bırakılmıştır. Toplu sözleşme masasında temsilde adalet sağlanmadıkça, hükümetçe yetkilendirilmiş konfederasyon al aşağı edilmedikçe bu zulüm böylece sürecektir. Değişim ve mücadele bizim avuçlarımızın içindedir. Kalın sağlıcakla. 11.06.2019 
Barış DÜDÜ
Birleşik Kamu-İş
3.Dönem MYK Üyesi

Yorumlar (0)