7 ayda 5 operasyon: İşte dövizin sıçramasına neden olan hamleler

Dünya yazarı Alaattin Aktaş, 7 ayda 5 operasyon ile dövizi zıplatacak adımlar atıldığını yazdı.

EKONOMİ 20.10.2021, 11:48
7 ayda 5 operasyon: İşte dövizin sıçramasına neden olan hamleler

Alaattin Aktaş, bugünkü köşesinde, "Son yedi ayda beş operasyonla doları 7.30'lardan 9.30'lara çıkardık. Kur artışına en büyük katkı(!) yaklaşık 60 kuruşla marttaki Merkez Bankası Başkanı değişikliği operasyonundan geldi." değerlendirmesinde bulundu.

Aktaş, "Kurul yarın toplanacak ve geçen ay yüzde 19’dan yüzde 18’e indirdiği politika faizinde ya yeni bir oran belirleyecek ya da yüzde 18’le devam diyecek. Yeni oran dediysek, tabii ki kimsenin yukarı yönlü bir değişiklik beklemediğini belirtelim. Ama bakarsınız olur mu olur; çünkü artık Türkiye’de hiçbir kararı yadırgamamak gerekiyor." diye yazdı.

Aktaş, son 7 ayda 5 operasyon ile dövizin zıplatıldığını söyledi. Aktaş'ın bugünkü yazısından  ilgili bölüm şöyle:

Bu yıl beş kez dövizi bir anda zıplatacak adım atıldı.

Mart ayında Merkez Bankası Başkanı değiştirildi, 7.30’un altındaki dolar kuru bir anda 7.90’a fırladı.

Kavcıoğlu göreve gelince faizin aşağı çekileceği sanıldı ama bu uzun süre yapılamadı. Mevcut koşullarda, mevcut enfl asyon verisiyle de yapılamayacağı görülünce söylem değişikliğine gidildi ve politika faizini belirlemede manşet enfl asyonun değil, çekirdek enfl asyonun esas alınacağı ifade edildi. Kurda yılın ikinci zıplaması bu yaklaşım değişikliğiyle yaşandı.

Artık faiz indirimi geliyordu ve 23 Eylül’de de geldi. Sonuç beklendiği gibiydi, dolar 8.60’lardan 8.80’lere çıktı.

Ekimde faiz indirimi olur mu olmaz mı diye adeta fal bakılırken Cumhurbaşkanı ile Merkez Bankası Başkanı arasında gerçekleşen bir görüşme ve Merkez Bankası’ndaki görev değişiklikleri yeni bir faiz indiriminin sinyali olarak okundu. 9’u aşmış olan kur, bu görüşmeden sonra biraz daha arttı.

Bu satırları yazdığımız sırada dolar kuru 9.31 düzeyinde bulunuyordu. Ama siz bu yazıyı okurken dolar kaç olur, onu bilemeyiz. Hele hele yarın faiz yeniden indirilirse kur nereye gider, onu hiç bilemeyiz.

Yorumlar (0)