2020'de 3 Gün Yapılan Zamlar Baş Döndürdü!

Türkiye ekonomisi 2020 yılına da oldukça hızlı başladı. Orta Doğu’daki gelişmeler ve iç belirsizlikler sebebiyle dolar/TL 6 sınırına yaklaştı. Bloomberg Haber Ajansı kamu bankalarının dolardaki yükselişi frenlemek için 1 milyar dolar ile 1.5 milyar dolar arası döviz satışı yaptığını iddia etti. İSPARK'a, ekmeğe zam geldi. Memur maaş zamları belli oldu. İşte 2020'nin ilk üç gününde yaşananlar...

EKONOMİ 04.01.2020, 15:35
2020'de 3 Gün Yapılan Zamlar Baş Döndürdü!

Köprülere zam

Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim köprülerinin geçiş ücretlerine yüzde 14 zam yapıldı. Yapılan zamla birlikte Osmangazi Köprüsü'nün geçiş ücreti 103 TL'den 117 TL7ye çıktı. İstanbul'dan Bursa'ya gitmek otoyol ücretleriyle birlikte 20 TL zamlandı. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün geçiş ücreti ise 19.15 TL'den 21.90 TL'ye çıktı. CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar köprülere sözleşmedeki dolar kurunun üzerinde zam yapıldığını iddia etti.

Merkez Bankası dövizden kesinti yaptı

Dolar/TL 6 sınırına doğru yaklaşırken Merkez Bankası bankaların hesaplarındaki döviz miktarı için Merkez Bankası'na yatırdığı zorunlu karşılıklardan komisyon alacağını açıkladı. Merkez Bankası böylece dolara olan talebi azaltmayı amaçlıyor. Uzmanlar vatandaşın faiz getirisinden ziyade parasının değerini koruması için bankalarda döviz tuttuğunu söylerken kararın dolara talebi azaltmayacağını vurguluyor.

Ankara'da ekmeğe zam

Ankara'da ekmeğe zam geldi. Ankara'da ekmeğin fiyatı 1 lira 25 kuruştan 1 lira 50 kuruşa yükseldi. Böylece bir yıl geçmeden Ankara'da ekmek yüzde 50 zamlanmış oldu. Ankara'dan bir gün sonra Bursa'da belediyenin ekmek şirketi de ekmeğe zam yaptı.

MAAŞ ZAMLARI BELLİ OLDU

2019 yılında yıllık enflasyon yüzde 11.84 oldu. 2018 Aralık ayına göre 2019 Aralık ayında enflasyon yüzde 11.84 arttı. Hayat pahalılığının dolu dizgin gittiği, maaşların kira ve faturaları ödedikten sonra neredeyse ayın ortasında tükendiği bir dönemde enflasyonun nasıl bu seviyede çıktığı anlaşılamadı. En düşük memurun maaşı 188 TL zamla 3 bin 605 TL'ye çıktı. En düşük işçi emeklisinin maaşı 1.186 TL'den 1.263 TL'ye çıktı. En düşük işçi emeklisine 77 TL zam yapıldı. 2019'un zam şampiyonu ise yüzde 149 fiyat artışı ile sarımsak oldu.

İSPARK zam yaptı

İSPARK zam yaptı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı otoparklara zam yapıldı. İSPARK zammı resmi bir duyuru ile yapmazken vatandaş otomobilini park etmek istediğinde zammı öğrendi. Marmaray önü Kazlıçeşme açık otoparkında otomobil bırakmanın ücreti 8 TL'den 11 TL'ye çıktı. Kadıköy PTT civarında park ücreti tam gün 20 TL'ye çıktı.

CEP TELEFONU KREDİSİNE SINIRLANDIRMA

Cep telefonu ve tablet alımı kredilerinde vade altı aydan üç aya indirildi. Taslaga göre fiyatı üç bin beş yüz TL'nin üzerinde olan cep telefonları için en fazla üç ay vade yapılabilecek.

HAC ÜCRETLERİ ZAMLANIYOR

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Hac Umre ve Seyahat Acentaları Derneği (HURSAD) Başkanı Diyaeddin Şahin artan maliyetler sebebiyle bu yılın hac fiyatlarının 26 bin olacağını söyledi. Yapılan hesaba göre 4 kişilik odanın ücreti yaklaşık 930 TL zamlandı.

KAMU BANKALARI DOLAR SATTI İDİDASI

Bloomberg haber ajansı kamu bankalarının dövizin yükselişini frenlemek için 1 milyar dolar ile 1.5 milyar dolar arası döviz satışı gerçekleştirdiğini ifade etti.

Yorumlar (0)