Türkiye'de üniversitelerin vahim tablosu! Dekanların yarısı vekaleten görev yapıyor...

Siirt Üniversitesi’nde dekanların yüzde 40’ının ‘vekaleten’ görev yaptığı açığa çıktı. Tam 10 fakültenin 4’ünün dekanı vekil olurken bir fakültede Rektör Nihat Şındak’ın dekan vekilliği görevini yürütmesi dikkat çekti.

EĞİTİM 17.10.2020, 11:42
Türkiye'de üniversitelerin vahim tablosu! Dekanların yarısı vekaleten görev yapıyor...

Siirt Üniversitesi fakültedeki dekanlarının yüzde 40’ını vekaleten atadı. Üniversitede bulunan 10 fakülteden 4’ünde dekanlar görevi vekaleten yürütüyor.

Birgün'den Mustafa Kömüş'ün haberine göre; Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, Ziraat Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ile Fen Edebiyat Fakültesi’nde dekan vekilleri görev yapıyor.

Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’nde Türkçe eğitimi üzerine eğitim alan Cahit Erçapan, Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde kimya eğitimi üzerine eğitim alan Cafer Saka, Fen Edebiyat Fakültesi’nde matematik üzerine eğitim alan Cahit Pesen ve Ziraat Fakültesi’nde aynı zamanda üniversitenin rektörü olan ve veterinerlik üzerine eğitim alan Nihat Şındak dekan vekilliği yapıyor.

Fakültelerin yüzde 40’ında vekil dekanların görev yapması Sayıştay raporlarına da yansıdı. Siirt Üniversitesi’ne ilişkin hazırlanan 2019 Denetim Raporu’nda bu durum da yer aldı.

Raporda şu ifadeler yer aldı:

“Dekanlık görevinin asaleten yürütülmesi asıldır. Dekan görevinin başında olmadığı zamanlarda yardımcılarından biri yerine vekalet edebilir. Bu görevin vekaleten yürütülmesi arızi durumlar için geçerli olup 6 aylık bir süre ile sınırlıdır. Söz konusu 6 aylık süre de bir hak değildir. 6 aylık süre dolu olan dekanlık kadrolarına çeşitli nedenlerle vekalet edilmesi durumunda belirlenen bir sınırdır. Boş bulunan kadroya vekalet için belirlenmiş bir süre değildir. Dekanların sürekli olarak vekaleten görevlendirilmeleri ve her zaman görevden alınma ihtimali bulunması, onların bağımsız bir şekilde görevlerini ifa etmelerinin önünde risk oluşturmaktadır.”
 
DERSE GİRMEYENE EK DERS ÖDEMESİ

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde ise eğitim ve araştırma hastanesinde hizmet veren öğretim üyelerine ders yazıldı. Öğretim üyelerine hastanede poliklinik, ameliyat gibi görevleri bulunduğu tarihler ve saatler için aynı zamanda ders programı çerçevesince ders görevleri verildi. Bu görevler içinde zorunlu ders yükü düşüldükten sonra kalan saatler için ek ders ücreti ödendi. Sakarya Üniversitesi’ne ilişkin hazırlanan Sayıştay 2019 Yılı Denetim Raporu’nda da bu durum yer aldı.

Raporda “Öğretim elemanlarına; ders programlarının tespitinde takip edilen prosedüre göre Yönetim Kurulunca haftalık ders programında yapılacak değişiklik neticesinde belirlenen tarihte bizzat ve fiilen verecekleri dersler için normal ders yükü doldurulduktan sonra ödenebilecek azami sınırlar içerisinde kalınmak kaydıyla ek ders ücreti ödenmesinin mümkün bulunduğu değerlendirilmiştir” dendi.

Yorumlar (0)