Okula başlama maliyeti geçen seneye oranla yüzde 88,8 arttı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, Burdur’da düzenlenen “Eğitim Buluşması”nda; Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in ücretsiz bir öğün yemek talebiyle ilgili ''Çocukların yeme alışkanlığı buna uygun değil'' açıklamasına tepki gösterdi.

EĞİTİM 19.09.2024, 17:17
Okula başlama maliyeti geçen seneye oranla yüzde 88,8 arttı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, ''Çocukların üçte biri okullara aç gidiyorlar. Yarısı yetersiz besleniyorlar. O yemekleri hazırlayacak personelleri bulmaktan siz ve 22 yıldır ülkeyi yöneten iktidarınız sorumlusunuz. Yandaşlara istediğiniz parayı buluyorsunuz. Beşli çete benzeri yandaşlarınız verdiğiniz vergi aflarının toplamı 660 milyar lira. Para orada. Oradan yemekhane de yapabilirsiniz, personel de alabilirsiniz'' dedi.

CHP'nin "Eğitim Maratonu" programı kapsamında farklı illerde düzenlediği "Eğitim Buluşmaları" devam ediyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş'ın başkanlığındaki heyet, bu kez de Burdur’u ziyaret etti.

Eğitimcilerle bir araya gelen CHP heyeti, Burdur’da eğitim alanında yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini dinledi. Burdur Belediyesi’ne ait tesiste gerçekleşen buluşmaya, CHP Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, CHP Burdur Milletvekili İzzet Akbulut, CHP İl Başkanı Kadir Koç, CHP İl Eğitim Sekreteri, eğitim sendikalarının ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Özçağdaş, buluşma sonrasında basın açıklaması yaptı. Özçağdaş, açıklamasına Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in verdiği bir röportajda kullandığı ifadeleri eleştirerek başladı. Özçağdaş, şunları söyledi:

''Bakan Tekin'i uyarmaktan yoruldum''

''Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin açıklamasında 'Temizlik ve güvenlik personeli için bir düzenleme yapılacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı'mız ile Çalışma Bakanlığı'mızla da konuştum. Tekrar duyuruya çıkacaklar, eğer başvuru olursa 120 bin kişi bizim için yeterli olur. Biz bu konuda Milli Eğitim'e özgü bir model üzerinde çalışıyoruz' demiş. Tarih 19 Eylül. Okullar, 9 Eylül'de açıldı. Okullar açıldıktan on gün sonra Milli Eğitim Bakanı tekrar duyuruya çıkacaklarını söylüyorlar. Okulların açıldığını Milli Eğitim Bakanı'na kimse söylemedi mi? Eğer bir okulda temizlik yapacak personel hala alınacak, edilecek ise adeti olduğu üzere kendisinden başkasını suçlamış yine. Ben Sayın Milli Eğitim Bakanı'nı görevinin gereği olan sorumluluğunu alması üzerine uyarmaktan yoruldum. Bakan'ın hiç bir gelişme göstermemesinden inanılmaz şaşkınlık duyuyorum. Okulların açılmasından bir ay önce bu temizlik görevlilerinin alınması, okullara yerleştirmeli ve okulları hazırlamalıydınız. Size gönderilen okulların temizlik durumuna ilişkin fotoğraflar utanç vesilesi olmalı.''

''Yemekleri hazırlayacak personelleri bulmaktan siz ve 22 yıldır ülkeyi yöneten iktidarınız sorumlu''

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in ''Özel okuldaki çocuklar bile, özel okul sahipleriyle konuşuyorum, yemekhanede çıkan yemekleri yemiyorlar, kantinden alışveriş yapıyorlar diyorlar. Şimdi çocuklarımızın yeme alışkanlıkları buna uygun değil'' şeklindeki açıklamasına dair de konuşan Özçağdaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ondan da veliler sorumlu. Yani özel okuldaki çocuklar bile okullarda çıkan yemekleri yemiyorlar. Kantinden alışveriş yapıyorlar. Çocuklarımızın yeme alışkanlıkları buna uygun değil' demiş. Bu okulda çocukların üçte biri okullara aç gidiyorlar. Yarısı yetersiz besleniyorlar. O yemekleri hazırlayacak personelleri bulmaktan siz ve 22 yıldır ülkeyi yöneten iktidarınız sorumlu. Okullarda yemek yapılacak olan alanı oluşturmaktan da iktidarınız sorumlu. Yandaşlara istediğiniz parayı buluyorsunuz. Beşli çete benzeri yandaşlarınız verdiğiniz vergi aflarının toplamı 660 milyar Lira. Para orada. Oradan yemekhane de yapabilirsiniz, personel de alabilirsiniz. Su sebili de su da koyabilirsiniz. Çocuklara lezzetli yemekler verebilirseniz, çocukların kantine ihtiyaçları olmaz. Belki haberiniz yoktur, onu da söyleyeyim. Okulların çoğunda kantinler de yok''

''Sizin ideolojik takıntılarınızla hazırlanmış...''

Bakan Tekin'in fahiş kitap ücretlerine karşı Bakanlık tarafından ceza uygulandığını söylemesine dair ise Özçağdaş, ''Özel okulların kitap satmaması, devlet okullarının ek kitap kullanmaması için sizin ideolojik takıntılarınızla hazırlanmış, yeterli olmayan kitapların dağıtılmaması gerekiyor. O kitaplar yeterli olmadığı için devlet öğretmenleri ek kaynak, özel okul öğretmenleri yeni kitap istiyor. Verdiğiniz materyallerin çocukların gelişime uygun olması lazım'' diye konuştu.

''Okula başlama maliyeti geçen seneye oranla yüzde 88,8 arttı’’

2024-2025 eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte artan eğitim masraflarına ve eğitim alanındaki sorunlara dikkat çeken Özçağdaş, okula başlama maliyetinin ortalama olarak 2023’e oranla yüzde 88,8 arttığını söyledi. Türkiye Kırtasiyeciler Derneği’nin açıklamasını hatırlatan Özçağdaş, “Geçen yıl bin 53 TL’ye dolan çanta bu yıl bin 625 TL’ye doluyor. Liste toplam 22 kalemden oluşuyor ve her üründen 1 adet seçilerek yapılıyor. Geçen yıl ile bu yıl kıyaslandığında, genel olarak ürün bazında yüzde 30 ile 60 fiyat artışı var’’ diye konuştu.

''Okul servisi ücretleri 3 bin 42 liradan 3 bin 896 liraya yükseldi’’

Eğitim masraflarının yanı sıra servis ücretlerine de değinen Özçağdaş, İstanbul’da yüzde 16, Ankara’da ise yüzde 40 oranında okul servislerine zam yapıldığını şu sözlerle anlattı:

''İstanbul’da geçtiğimiz yıl 0-1 kilometre arası kısa mesafe bin 665 lira olan okul servis ücretleri bu yıl bin 931 TL'ye yükseldi. En uzun mesafe olan 25 kilometrede ise 2024 okul servisi ücretleri 3 bin 42 liradan 3 bin 896 liraya yükseldi. Ankara’da ise yıllık, 3 kilometreye kadar ücret 16 bin 745 liraya, 3-6 kilometredeki ücret 18 bin 450 liraya, 6-10 kilometredeki ücret 21 bin 320 liraya, 10-15 kilometredeki ücret 24 bin 810 liraya yükseltildi''

''Türkiye, öğrenci başına en düşük harcama yapan OECD ülkelerinden biri’’

Sözlerine OECD’nin “Bir Bakışta Eğitim 2024” raporundan örnekler vererek devam eden Özçağdaş, Türkiye’nin tüm eğitim kademelerinde öğrenci başına en düşük harcama yapan ülkelerden biri olduğunu söyledi. Özçağdaş, ‘’İlköğretimden yükseköğretime kadar öğrenci başına yapılan yıllık harcama ortalama 5 bin 425 dolar. OECD ülkeleri ortalaması ise 14 bin 209 dolar. Türkiye’de Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 4,2’si eğitim kurumlarına harcanırken, OECD ülkeleri ortalamasında bu oran yüzde 4,9. Türkiye, ilkokul kademesinde kamu harcamalarının payının en düşük, özel harcamaların payının en yüksek olduğu ülke’’ dedi.

''Siz hala neden yemek vereceğinizi mi soruyorsunuz?''

Öğrencilerin ve öğretmenlerin günlük beslenmelerini ücretler üzerinden örneklendiren Özçağdaş, şunları söyledi:

''Açma ve poğaça 20 lira, bir şise su 10 lira, çay 20 lira, kaşarlı tost ise 50 liradan satılacak. Esnaf lokantalarında 30-35 liraya bulunabilen çorba kantinlerde 40 lira, 3 çeşit tabildot yemek için ise öğrenci ve öğretmenlerden 130 lira alınacak. Bu fiyatlara göre bir çocuk okulda 1 günde sadece 1 kaşarlı tost yese ve iki su içse ayda 1400 lira para ödemek zorunda kalıyor. Siz hala neden yemek vereceğinizi mi soruyorsunuz? Siz bizimle dalga mı geçiyorsunuz? Siz neden böylesiniz? Çocukların yemek seçecek durumları falan yok. Çocuklar aç.'’

Yorumlar (0)