ODTÜ'de yarıyıl açılış dersini İLEF'ten ihraç edilen Ülkü Doğanay verdi

Prof. Dr. Ülkü Doğanay, Ayrımcılığa Karşı Dersler’in, Hrant Dink’in katledilmesinin ardından 2007 yılının Ekim ayında Ankara Üniversitesi’nde bir grup akademisyenin çabasıyla seçmeli ders olarak okutulmaya başladığı dile getirdi.

EĞİTİM 21.02.2017, 10:37 21.02.2017, 10:37
ODTÜ'de yarıyıl açılış dersini İLEF'ten ihraç edilen Ülkü Doğanay verdi

ODTÜ’nün bu bahar yarıyılı açılış dersini, 686 nolu KHK ile Ankara Üniversitesi’nden ihraç edilen Prof. Dr. Ülkü Doğanay verdi. Öğrenci ve akademisyenlerin amfiye sığmadığı derste konuşan Doğanay, “Cebeci’den değil akademiden gitmiyoruz. Bunu sanırım idrak edemediler” dedi.

 

Evrensel’in haberine göre, Eğitim-Sen ODTÜ İşyeri Temsilciliği, ODTÜ Mezunlar Derneği ve Öğretim Elemanları Derneği tarafından Mimarlık amfisinde düzenlenen derste Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden Doç. Dr. Galip Yalman açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Ülkenin içerisinde bulunduğu durumun 1980’lerle kıyaslanabileceğini ancak bunun sonsuza dek böyle sürmeyeceğini ifade eden Yalman, akademik özgürlüğe sahip çıkmak için herkesin dayanışma içerisinde olması gerektiğini söyledi.

 

 

“Cebeci’den değil akademiden gitmiyoruz”

Prof. Dr. Ülkü Doğanay, Ayrımcılığa Karşı Dersler’in, Hrant Dink’in katledilmesinin ardından 2007 yılının Ekim ayında Ankara Üniversitesi’nde bir grup akademisyenin çabasıyla seçmeli ders olarak okutulmaya başladığı dile getirdi. Bu derslerdeki amacın toplumda ayrımcılığın nasıl körüklendiği ve medyanın ayrımcılık üzerindeki rolünü anlatmak olduğunu belirten Doğanay, KHK ile ihraç edildikten sonra “Hayır gitmiyoruz” diyerek derslerine devam edeceklerini söylemelerinin ardından Cebeci Yerleşkesine alınmadıklarını hatırlattı. Cebeci’den değil akademik dünyadan gitmeyeceklerini kast ettiklerini vurgulayan Doğanay’ın “Bunu sanırım idrak edemediler” sözleri dinleyiciler tarafından alkış ve gülüşmelerle karşılandı.

 

Eski rektör Ahmet Acar da katıldı

Prof. Doğanay’ın açılış dersine ilgi oldukça yoğundu. Okulun ilk gününde derse katılan öğrenci ve akademisyenler amfiye sığmadılar. ODTÜ eski rektörü Ahmet Acar da derse katıldı. Derste ayrımcılığın mantığı, biçimleri ve ırkçılık, yeni-ırkçılık, milliyetçilik, cinsiyetçilik ve toplumsal eşitsizliğin ayrımcılık ile ilişkisi tartışıldı. Ders soru-cevap bölümünün ardından alkışlarla sonlandı.

Yorumlar (0)