Milyonlarca Öğrenciyi İlgilendiren Sınav Ücreti Tartışması

Devlette sınav ücreti tartışması yaşanıyor... Kamu Denetçiliği Kurumu sınav ücretlerinin düşürülmesi için ÖSYM'ye tavsiye yazısı yazdı. ÖSYM Başkanı ise 'kâr etmiyoruz' cevabını verdi.

EĞİTİM 28.10.2019, 12:35
Milyonlarca Öğrenciyi İlgilendiren Sınav Ücreti Tartışması

Kamu Denetçiliği Kurumu cuma günü açıkladığı kararda sınav ücretlerinin yüksek olduğu gerekçesiyle ÖSYM’ye sınav ücretlerini indirmesi tavsiyesinde bulunmuştu.

'KAMU YARARI VAR'

Tavsiye kararında, özellikle maddi yetersizlik içindeki vatandaşların başvuru ücretlerinde indirime gidilmesinde kamu yararının bulunduğu belirtildi. KDK, ÖSYM'nin başvuru ücretleri sayesinde iş ve işlemlerini kaliteli yaptığını belirtiği savunması üzerine de, henüz işsiz olan gençler ve öğrencilerin ücretlerinde indirim yapılmasının hakkaniyetli olacağını vurguladı.

KDK, ÖSYM'ye ilettiği tavsiye kararında, sınav başvuru ücretlerinin makul bir düzeye çekilmesini, sosyal devlet ilkesinin bir gereği olarak da işsiz gençlere ve öğrencilere başvuru ücretlerinde indirim tanıyacak bir düzenleme yapılmasını talep etti.

‘MALİYETİNE YAPIYORUZ’

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün ise bunun üzerine bir açıklamada bulundu. Aygün, başkanlıkça her yıl yaklaşık 50 sınav yapıldığını ve bu sınavlarda 200 ayrı test uygulandığını belirterek, “Gerçekleştirilen sınavlarda kesinlikle kâr amacı güdülmemektedir. ÖSYM sınavları maliyetine yapıyor, kâr etmiyor. Sınavların özelliğine göre de bu maliyetlerde çeşitli artışlar oluşuyor.” dedi.

Aygün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ÖSYM tarafından düzenlenen sınavların nasıl hazırlandığı ve maliyetlerine yönelik detayları paylaştı.

ÖSYM’nin hak ve adalet ölçüsüne göre sınav yapan, bilimsel yöntemler ışığında ölçme, değerlendirme çalışmalarını yürüten ve şeffaflığı her zaman merkeze alan bir anlayışla hareket ettiğinin altını çizen Aygün, bu amaçla adaylara sınavlarda sadece hak ettiğinin verilmesi, haksız kazanımların önüne geçilmesi için çalışmaları büyük titizlikle yürüttüklerini vurguladı.

Yorumlar (0)