İhraçları kimse sahiplenemiyor

KHK ile 330 akademisyenin ihraç edilmesinin ile başlayan tartışmalarda hükümet ve YÖK topu birbirine attı.

EĞİTİM 11.02.2017, 10:12 11.02.2017, 10:12
İhraçları kimse sahiplenemiyor

Cumhuriyet'ten Ozan Çepni'nin haberine göre, Hükümet, listelerin YÖK tarafından hazırlandığını ve yeniden değerlendirileceğini açıkladı. İhraç listelerinin üniversiteler tarafından belirlendiğini ve ihraç sonrası işlemlerde yetkinin OHAL İnceleme Komisyonu’nda olduğunu hatırlatan YÖK yetkilileri ise “Başbakanlıktan yazılı talimat gelmesi durumunda listeleri yeniden inceleyebiliriz” dedi. İhraçlara muhalefetin yanı sıra AKP içinden ve hükümete yakın isimlerden gelen tepkiler, “ihraç listelerinin nasıl ve kim tarafından hazırlandığı, nasıl onaylandığı” sorularını yeniden gündeme getirdi. 15 Temmuz’un ardından hükümetin isteğiyle, bütün devlet ve vakıf üniversitelerine, hem FETÖ ile bağlantı iddiası hem de Barış Bildirgesi imzacıları üzerinden soruşturma talimatı veren YÖK, konu toplu ihraçlara gelince üniversitelerin ‘özerkliğini’ hatırladı. İktidarın talebiyle üniversiteler tarafından hazırlanan listeler önce YÖK’e giderken, bu konuda sorumluluğu üstüne almayan YÖK yönetimi, gelen listelerde bulunan akademisyenler hakkında yeni bir denetim yapmadan isimleri Bakanlar Kurulu’na iletti. İktidara yakın isimler ve Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin listeleri YÖK’ün hazırladığını açıklamasının ardından tartışmalar yeni bir boyut kazandı. Hedef haline getirilen YÖK, üniversitelerin özerk olduğunu ve sorumluluğun üniversite yönetimlerinde olduğunu vurgulayarak “Akademik personelin KHK’ler çerçevesindeki işlemleri, üniversitelerimizce oluşturan komisyonlar vasıtası ile yürütülmektedir” açıklaması yapmak zorunda kaldı.

Talimat gerek

Canikli’nin “ihraçlar yeniden değerlendirilecek” açıklamaları ve tepkilerin ardından üniversitelerin “gerekli tüm titizlik ve hassasiyeti” gösterdiğini belirten YÖK, oluşabilecek mağduriyetlerin değerlendirilme süreçlerine ilişkin yetkinin kendilerinde değil, hükümet tarafından kurulan “Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu”nda olduğunu vurguladı. YÖK, tepkilerin ardından “Gelinen süreçte konuya ilişkin yeni sorumluluklar üstlenme de dâhil değerlendirmemiz sürmektedir” diyerek daha önce incelenmeyen akademisyen listelerinin üzerinde çalışma yürütülmesine ilişkin yeşil ışık yaktı. YÖK inceleme konusunda yeni sorumluluklar üstlenebileceğini belirtse de kendi pozizyonunu garanti altına almayı da ihmal etmedi. YÖK yetkilileri, “Listelerin yeniden incelenmesi için Başbakanlıktan yazılı talimat gelmesi gerektiğini” ifade etti.

Komisyon nerede?

YÖK, yazılı talimat gelmemesi durumunda ihraçların incelenmesi için yetkinin KHK ile kurulması kararlaştırılan “OHAL İnceleme Komisyonu”nda olduğunu vurgulasa da ihraç edilen akademisyenler, bu komisyonun kurulup kurulmadığını bilmediklerini aktardı. Akademisyenler, “Nereye başvuracağız, neyle başvuracağız, terörist olmadığımızı nasıl ispatlayacağız, bunu neden yapmak zorundayız” görüşünü aktardı

Yorumlar (0)