'Ekonomi Bakanı PISA raporuna bakmalı; eğitim politikasını 'torna tezgahı' gibi görmeyi terk etmeliyiz'

Gürses: Avrupa'daki göçmen çocukların puanları Türkiye'deki akranlarından çok daha yüksek

EĞİTİM 07.12.2016, 09:35 07.12.2016, 09:35
'Ekonomi Bakanı PISA raporuna bakmalı; eğitim politikasını 'torna tezgahı' gibi görmeyi terk etmeliyiz'

T24'te yer alan habere göre, Hürriyet yazarı Uğur Gürses, ekonomik sorunların çözümünü konusunda dolar, kur, faiz oranına bakan siyasetçiler ve iş kesiminin de eğitimde Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında son 2 sırada bulunduğunu açıklayan PISA 2015 raporuna bakması gerektiğini belirtti. "500 sayfalık PISA raporunun ilk kopyalanacağı yer sadece Milli Eğitim Bakanı’nın değil, ekonomi bakanlarının da tableti olmalı" diyen Gürses, "Eğitim politikasını bir ‘torna tezgahı’ olarak görmeyi terk etmek gerekiyor" yorumunda bulundu.

 

PISA 2015 açıklandı; Türkiye OECD ülkeleri arasında matematik ve okumada son 2 sırada

 

 

 

Uğur Gürses'in Hürriyet gazetesinin bugünkü (7 Aralık 2016) nüshasında yayımlanan 'Pastayı büyütecek PISA'da ağır seyir' başlıklı yazısı şöyle:

 

 

 

Türkiye'nin sorunlarının çözümünü dolar kur-faiz oranı terazisinde arayan siyasetçiler ve iş kesimi, birkaç haftaya kalmadan yine 'ekonomi zirvelerinde' konuşacaklar; "Türkiye katma değerli üretim yapmalı, kilo başı ihracat bedelimiz şu kadar dolar olmalı" diyerek. Oysa bunu sağlayacak 'malzeme', verimlilik ve nitelikli işgücü. İşgücünün de en büyük donanımı eğitim; bilimsel bilgi ve teknoloji, ölçme, test etme, iş bilme, sorun çözme, icat çıkarma üzerine kurulu.

 

İşte bu ‘altyapıyı’ da aynı ‘cetvelle’ ölçen 70 ülkenin 15 yaşındaki çocuklarının bilim, matematik ve okuma bilgisini ölçen test, her üç yılda bir yapılan OECD bünyesindeki PISA testi.

 

İşte dün yayımlanan ve her dakika ‘ne yapabiliriz?’ diye sorgulanacak, akıldan çıkarılmayacak bir belge olarak; 500 sayfalık PISA raporunun ilk kopyalanacağı yer sadece Milli Eğitim Bakanı’nın değil, ekonomi bakanlarının da tableti olmalı.

 

PISA 2015 sonuçları pek de iç açıcı değil; OECD’de sondan ikinci sıradalar.

 

2015 sonuçlarına göre, öğrencilerimizin ortalama puanları 2012’ye göre çok düşmüş: Bilimde 38, okumada 47, matematikte ise 28 puan düşmüş.

 

2015’te bilim ve matematikte 2006 seviyesine, okumada ise 2006 puanının da altına düşmüş durumdayız. Ancak bu,  yıllar içinde 15 yaşındaki çocukları kapsama indeksinin 2003’te yüzde 36’dan 2015’te yüzde 70’e gelmesinden kaynaklanıyor. Yani durum öncekine göre kötüleşmekten çok; yoksul ve dezavantajlı çocuklar testin kapsama alanına girdikçe alınan genel ortalama puan düşmüş.

Yorumlar (0)