CHP'Lİ SÜLLÜ:ÖĞRETİM ÜYELERİ İSTİFA EDERKEN BAKANLIK NE YAPIYOR?
Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, üniversite hastanelerinde görev yapan öğretim üyesi doktorların mesai saatleri dışında faaliyet gösteren 2014 yılı sonrası açılan muayenehanelerin kapatılması sürecinde fakülte hastanelerinden ayrılmalarını Meclis gündemine taşıdı.
Süllü, farklı Bölge İdare Mahkemelerince verilen kararlar doğrultusunda 2014 sonrası muayenehane açan öğretim üyelerinin Danıştay 10. Dairesinin verdiği çelişkili mahkeme kararlarıyla ile muayenehane ruhsatlarının iptal edilmesiyle hak ihlaline uğrayarak mağduriyet yaşadığını ve Anayasa’nın eşitlik ilkesinin sarsıldığını söyleyerek yeni bir yargı krizine dikkat çekti. Yargı mercilerinin verdiği farklı kararlar sonucu ortaya çıkan durumun sağlık sistemine yansımasına değinen Jale Nur Süllü, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya yöneltilmek üzere TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde "Muayenehanelerin kapatılması, yürürlükteki mevzuat gereği mahkeme kararlarına dayandırılsa da üniversitedeki profesör, doçent unvanlı öğretim üyelerinin istifa ettiği ya da emekliye ayrılmayı seçtiği ve devam etmesi halinde daha fazla akademisyenin ayrılacağı belirtilmektedir" ifadelerine yer verdi.
BAKANLIK HANGİ ÖNLEMLERİ ALDI?
Daha önce olumlu karar veren Danıştay 10'uncu Daire'nin, olumsuz kararlar almaya başlamasına ilişkin belirsizlik olduğunu belirten Süllü, bunun hukuki belirlilik ilkesiyle çeliştiğini ifade etti. Süllü, akademisyen doktorların üniversite hastanelerinden ayrılmasının, asistan ve öğrencilerin eğitim-öğretim süreçlerinde aksamalara neden olduğunu; kamusal sağlık sistemine zarar verdiğini vurgulayarak, Sağlık Bakanlığı'na bu konuda bir çalışma veya araştırma yapılıp yapılmadığını sordu. Ayrıca, kapatılan muayenehane sayısının illere göre sayısal dağılımı ile Tıp Fakültelerinden ayrılan öğretim üyelerinin sayısını talep etti.
Üniversite hastanelerinde doktor sayısının azalmasının asistan ve öğrencilerin yetiştirilmesinde nitelik kaybına neden olması ve hastaların mağduriyetler yaşaması karşısında Bakanlığın herhangi bir önlem alıp almadığını soran Süllü, akademisyenlerin muayenehane açmalarına ihtiyaç duymayacakları koşulları sunmaya dönük Bakanlığın bir çalışması olup olmadığını da sordu.
KAMU İLE ÖZEL HASTANE ARASINDA TERCİHE ZORLANIYORLAR
Son yıllarda AKP’nin izlediği politikalarla sağlığın ticari meta haline getirildiği bir sistemde kamucu sağlık ilkesi gerekçesine sığınarak gerçekleştirilen uygulamalar ile kamu hastanelerinde görevli yetkin doktorların özel hastanelere yönlenmesine olanak veren sistemin yaman çelişki olduğuna değinen Süllü, öğretim üyelerinin muayenehanelerinin ruhsat iptali nedeniyle tercih yapmak zorunda bırakılması ile doktorların zorlayıcı koşullarla kamu hekimliğinden ayrılmasının, kamu ve üniversite hastanelerine önemli ölçüde zarar verdiğini vurguladı.