CHP'Lİ ÖZDEMİR’DEN YÖK’ÜN İNCELEME YAPILAN VAKIF ÜNİVERSİTELERİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMASINA TEPKİ

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, vakıf üniversitelerinde çalışan öğretim elemanlarına devlet üniversitelerinde çalışan emsallerinden düşük ücret ödenmesi konusunda yapılan incelemenin tamamlandığını duyuran Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) 21 Temmuz 2022 tarihli açıklamasına ilişkin yazılı basın açıklaması yaptı.

EĞİTİM 22.07.2022, 10:01
CHP'Lİ ÖZDEMİR’DEN YÖK’ÜN İNCELEME YAPILAN VAKIF ÜNİVERSİTELERİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMASINA TEPKİ

CHP’li Özdemir, açıklamasında şunları kaydetti:

YÖK’ün 14 Nisan 2022 tarihli “Bazı Vakıf Üniversitelerindeki Akademisyenlerin Maaşları ve İşten Çıkarılmalarına Yönelik Kamuoyuna Yansıyan Şikâyetlerle İlgili Açıklama”sında; “Mevzuata aykırı tespitlerin olması halinde Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 25. maddesi kapsamında ilgili yükseköğretim kurumuna önlemler uygulanacaktır” denilirken, “Denetleme süreçleri ile ilgili olarak süreç şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılacaktır” şeklinde çok açık ve net bir mesaj verilmişti.

Bazı vakıf üniversiteleriyle ilgili YÖK’e yaptığımız ısrarlı çağrıların ardından inceleme ve denetleme sürecinin başlatılmasını olumlu karşılamış ve konuyu yakından izlemeye devam edeceğimizi belirtmiştik.

İnceleme ve denetleme sürecinin başlatılmasından üç aydan uzun bir süre sonra 21 Temmuz 2022 tarihinde “Vakıf Yükseköğretim Kurumlarında Çalışan Öğretim Elemanlarına Ödenen Ücretlere İlişkin Açıklama” ile Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkanlığının süreci tamamladığı kamuoyuna açıklandı.

Ancak yapılan açıklamada;

Haklarında inceleme yapılan 9 üniversitenin isimleri gizli tutulmuştur.

Yükseköğretim Kanununda açık düzenleme olmasına karşın öğretim elemanlarına yasal hakları olan ücreti ödemeyen üniversitelerin isimleri kamuoyu ile şeffaf olarak paylaşılmamıştır.

Ücret artışı yapmamak için sözleşme tarihlerini bahane eden üniversitelerin isimleri ve hangi yaptırımların uygulandığı veya uygulanacağı belirtilmemiştir.

Söz konusu tespitler çerçevesinde, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun Ek 8’inci maddesinde ile vakıf üniversitelerinde çalışan öğretim elemanlarına devlet üniversitelerinde çalışan emsallerinden düşük ücret ödenemeyeceği hükmünü uygulamayan üniversitelere yönelik YÖK’ün herhangi bir işlem yapıp yapmadığı veya hangi işlemleri yaptığı bilinmemektedir. Açıklamada Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 25. maddesi kapsamında herhangi bir uyarı veya yaptırım uygulanıp uygulanmadığı konusu gizli kalmıştır. Yasal düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra ücret artışından yararlandırılmayan akademisyenlerin mali haklarının geri ödenip ödenmeyeceğine ilişkin bir açıklama yapılmamıştır.

YÖK, ikinci bir açıklama yaparak gerçekten şeffaf bir şekilde hangi üniversitelerde inceleme yapıldığını, hangi tespitlerde bulunulduğunu, söz konusu tespitlere karşı hangi üniversitelere karşı hangi işlemleri yaptığını veya yapacağını kamuoyu ile paylaşmalıdır. Aksi durumda akademisyenlerin kanun ile güvence altına alınan özlük haklarını bazı vakıf üniversitelerinin uygulamamaya devam etmeleri durumunda YÖK’ün görev ihmali doğacaktır.

Yorumlar (0)