CHP'li Gaytancıoğlu'ndan YÖK'ün öğrenci alımındaki o değişikliğini Meclis gündemine taşıdı

CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Gaytancıoğlu YÖK’ün resim, heykel, müzik gibi bölümlere de merkezi sınavla öğrenci almak gibi bir çalışması var mıdır? Diyerek Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a bu kararın gerekçelerini sordu.

EĞİTİM 17.10.2019, 12:10
CHP'li Gaytancıoğlu'ndan YÖK'ün öğrenci alımındaki o değişikliğini Meclis gündemine taşıdı

YÖK’ün aldığı bir kararla daha önce özel yetenek sınavlarıyla öğrenci alan 14 bölüme 2020 yılından itibaren YKS’de merkezi yerleştirmeyle öğrenci almaya karar vermesinin ardından Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a cevaplaması talebiyle yazılı soru önergesi veren CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu alınan kararla bu bölümler için hazırlanan öğrenci ve ailelerinin mağdur edildiğini söyledi.


YÖK kararında ‘Çizgi Film (Animasyon), Grafik, Grafik Resimleme ve Baskı, Grafik Tasarım, Moda Giyim Tasarımı, Moda Tasarımı, Moda ve Tekstil Tasarımı, Rekreasyon, Spor Bilimleri, Spor Yöneticiliği, Tekstil, Tekstil Geliştirme ve Pazarlama, Tekstil Tasarımı, Tekstil ve Moda Tasarımı’ olarak 14 bölümü özel yetenek sınavları kapsamından çıkarmıştı. Bu bölümlere 2020 yılından itibaren YKS’de merkezi yerleştirmeyle öğrenci alınacağını hatırlatan Doç. Dr. Gaytancıoğlu : “Bu kararın alınmasına neden olan bilimsel verilerin ne olduğunu merak ediyorum. Tasarımın, çizimin, sporun yeteneğe değil de merkezi sınav sonuçlarına ilişkilendirilmesi YÖK’ün artık gelenekselleşen saçma kararlar dizisinin yeni bölümü olmuştur” dedi.


Doç. Dr. Gaytancıoğlu YÖK’ün resim, heykel, müzik gibi bölümlere de merkezi sınavla öğrenci almak gibi bir çalışması var mıdır? Diyerek Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a bu kararın gerekçelerini sordu.


YÖK’ün özel yetenek gerektiren bölümlere merkezi sınavla öğrenci alması ile Milli Eğitim Bakanlığının yetkinliği diplomaları ve kpss sınavlarıyla ispatlanmış öğretmen adaylarını mülakatla alması arasında büyük bir çelişki olduğuna dikkat çeken CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a şu soruları yöneltti:

⦁    Söz konusu bölümlerin özel yetenek yerine merkezi sınavla öğrenci alacak olmasının nedenleri nelerdir?
⦁    Bu bölümlere girmek için yıllarca hazırlanan gençlerimiz ve aileleri yeni sınav kararı ile mağdur edilmiş olmuyorlar mı?
⦁    Bu bölümlere öğrenci alımında dünyada üniversite eğitiminde lider olan ülkeler hangi yöntemi kullanmaktadırlar?
⦁    YÖK’ün resim, heykel, müzik gibi bölümlere de merkezi sınavla öğrenci almak gibi bir çalışması var mıdır?
⦁    YÖK’ün bu bölümler için merkezi sınav sonuçlarına göre öğrenci alımı kararından sonra Bakanlığınız tarafınca öğretmen alımlarında, alanlarında yetkin oldukları diplomaları ve KPSS sınav sonuçlarıyla kesinleşmiş öğretmen adaylarına mülakat yapılmaya devam edilecek midir?
 

Yorumlar (0)