2023 Eğitim Vizyon Belgesi açıklandı: Ders saatleri azalıyor, teneffüsler artıyor

2023 Vizyon Belgesi açıklandı. Her yıl kademe almaya alınacak ve sonuçları 2023’te görülecek olan Belge’ye göre, ilköğretimde teneffüsler artarken, ders saatleri azalacak, not yerine beceri temelli değerlendirme yapılacak. Sözleşmeli öğretmenlik süresi 4 yıla indirilirken, formasyonu Milli Eğitim Bakanlığı verecek. Okul öncesi eğitim de zorunlu hale getiriliyor.

EĞİTİM 23.10.2018, 15:36 23.10.2018, 15:36
2023 Eğitim Vizyon Belgesi açıklandı: Ders saatleri azalıyor, teneffüsler artıyor

Milli Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyon Belgesi Tanıtım Toplantısı, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un açılışını yaptığı toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Biz çocuklarımızın zihinlerini bilgi ile doldurarak diploma sahibi yapmanın peşinde koşarken, onların gönül dünyalarını doyurmayı ihmal ettik. Böyle olduğu için o diplomalar hep yetersiz kaldı” dedi.

AKP hükümetleri döneminde eğitimde yapılan hizmetleri anlatan Erdoğan, “İnşa ettiğimiz 290 bine yakın yeni derslikle kalabalık sınıfları tamamen, ikili eğitimi de büyük ölçüde ortadan kaldırdık. Atadığımız 607 bin yeni öğretmen ile toplam öğretmen sayımızı 920 binin üzerine çıkarttık. Böylece hiçbir eğitim kademesinde sınıfların boş kalmamasını, derslerin boş geçmemesini temin ettik. Aynı dönemde eğitimin içeriğinin geliştirilmesi konusunda da pek çok adım attık. Müfredattan sınav sistemlerine kadar çok sayıda farklı projeyi hayata geçirmiş olmamıza rağmen bu konuda arzu ettiğimiz ilerlemeyi kaydedemediğimizi bir öz eleştiri olarak her fırsatta ifade ediyorum. Önümüzdeki dönem bugün tanıtımını yapacağımız 2023 Eğitim-Öğretim Vizyonu ile eğitimde hedeflediğimiz seviyeye inşallah çıkacağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu.

Eğitimde yapılacak değişikliklerden bazıları şöyle:

Öğretmenlik meslek kanunu çıkarılıyor.
Sözleşmeli öğretmenlerin görev süresi üç yıldan bir yıla iniyor
Ücretli öğretmenlerin maaşı artırılıyor
Okullara gelişim bütçesi veriliyor
5 yaş erken çocukluk eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınıyor
Özel yetenekli öğrenciler için mevzuat geliyor
İlkokullarda not yerine beceri temelli değerlendirme geliyor
İlkokullarda Teneffüs süreleri artırılıyor.
Liselerde ders saatleri yarıya yakın azalıyor
Çocukların mesleki yönelimi için yeni yapı kuruluyor
Çocukların ilgi alanı ve mizacına yönelik seçmeli dersler geliyor
Bilişimle ilgili çocuklara serfika eğitimi geliyor
Yaz döneminde okullarda oyun temelli program uygulanacak
Tüm okullarda tasarım-beceri atölyeleri kuruluyor

Yorumlar (0)