Yunanistan'ın yeni başbakanı Miçotakis: Türk işgalinin sona ermesi asıl amacımızdır

Yunanistan'ın yeni Başbakanı Kiryakos Miçotakis, ilk resmi ziyareti için Kıbrıs'a gitti

DÜNYA 29.07.2019, 20:18
Yunanistan'ın yeni başbakanı Miçotakis: Türk işgalinin sona ermesi asıl amacımızdır

Yunanistan'ın yeni Başbakanı Kiryakos Miçotakis, ülkede her başbakanın seçildikten sonra geleneksel olarak yaptığı gibi ilk resmi ziyaretini Kıbrıs'a gerçekleştirdi. Miçotakis, ziyarette Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ile görüştü.

Anastasiadis ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) lideri Mustafa Akıncı arasında 9 Ağustos'ta yapılacağı açıklanan görüşmenin, Kıbrıs sorununun çözümü için çok önemli olduğunu ve kendisinin de "çekimser de olsa iyimserlik beslediğini" söyledi.

Miçotakis, Anastasiadis ile görüştükten sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kıbrıs sorununun çözümünü öngören müzakerelerin kesildiği yerden başlatılmasından yana olduğunu söyledi. Türkiye'nin adadakı varlığını eleştirdi:

"Kıbrıs sorununun çözümü, eskimiş garantörlük sistemlerinin devamı ve işgal kuvvetlerinin varlığı ile olmamalı. Türk işgalinin sona ermesi asıl amacımızdır."

Miçotakis, aynı zamada Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerinin Kıbrıs'ın egemenlik haklarını ihlâl ettiğini öne sürerken, "Herhangi bir Türk tahriği cevabını alacak" dedi. Yunanistan Başbakanı, açıklamasının devamında "Türkiye'ye tepki Kıbrıs ve Yunanistan'ın işbirliği ile sınırlı değil. Bu AB'yi de ilgilendiriyor. Bu mesele sadece bir üye ülkesinin egemenlik haklarının değil AB'nin kendi enerji politikaları ile de ilgilidir" ifadelerini kullanırken, Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'nin faaliyetlerine gösterdiği tepkiyi de hatırlattı.

Anastasiadis: Türkiye'nin sondaj faaliyetlerine karşı AB ile hareket edeceğiz

Anastasiades de görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununun çözümü için toplumlararasında eşit hakların sağlanması gerektiğini söyledi ve ekledi:

"Hiçbir toplumun diğer toplum üzerinde daha fazla imtiyaz hakkı olmaması gerekir. Akıncı ile görüşmemizde birer Kıbrıslı olarak biribirimizle anlaşabileceğimize inanıyorum."

Türkiye'nin sondaj çalışmalarıyla ilgili Miçotakis'in görüşlerini tekrarlayan Anastasiadis, "yasa dışı" olarak tanımladığı faaliyetlere karşı AB ile birlikte hareket edileceğinin işaretini verdi:

"Kıbrıs'ın, Yunanistan, Mısır, İsrail, Ürdün, Lübnan ve Filistin ile bölgede geliştirdiği yakın ilişkiler, hiçbir ülkeye karşı ortak bir cephe oluşturmayı hedeflemiyor. Komşularımıza da karşı değil bu ilişkiler. Ortak gayemiz, Doğu Akdeniz'de tüm komşu ülkelerin dostluk, barış, istikrar ile, enerji başta olmak üzere her alanda işbirliğini öngörmektedir."

Yunanistan'da 7 Temmuz seçimlerinin galibi muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi (YDP) lideri ve Başbakan Kiryakos Miçotakis, hükümet programını açıklarken "Komşumuz Türkiye ile ilişkilerimizin pusulası uluslararası hukuk kurallarına saygı ve iyi niyetli dostluk ilişkileri olacaktır" demişti.

KKTC'den Miçotakis'e tepki

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Kıbrıs'a resmi ziyaret gerçekleştiren Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in, "Yunanistan dış politikasının en üst stratejik talebi Türk işgaline son verilmesidir" sözlerine tepki gösterdi.

Özersay, Bakanlar Kurulu sonrasında toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, "Yunanistan başbakanının sarf ettiği sözlere ilişkin değerlendirme yapmak istiyorum. Yunanistan başbakanının açıklamaları çağ dışı. Doğu Akdeniz'de yasa dışı faaliyet arıyorsa, Kıbrıslı Rumlar tarafından tek taraflı ve Türklerin haklarının gasp edildiği faaliyetlere baksınlar" dedi.

Özersay, "Bir kere Türk askerinin Kıbrıs'taki varlığının, bizzat Yunanistan'ın kendisinin bu ülkede düzenlemeye kalkıştığı bir darbeden kaynaklandığını, bir işgale son verilmek üzere yapılmış bir askeri müdahale sonucunda, Türk askerinin bu adada bulunduğunu kimse unutturmaya çalışmasın. Yunanistan başbakanı bir işgal arıyorsa, Kıbrıs Cumhuriyeti dediği devletin, Kıbrıslı Rumlar tarafından işgaline bakmasını kendisine tavsiye ederim. Anayasasının üçte ikisi askıya alınmış olan Kıbrıslı Türkleri hiç bir şekilde temsil etmemesine rağmen, temsil ediyormuş gibi yapan, Kıbrıslı Türklerin haklarını gasp eden sözde Kıbrıs Cumhuriyeti'nin işgaline bakmasını tavsiye ederim" sözleriyle tepki gösterdi.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir

Yorumlar (0)