Yolsuzlukla gündeme gelen İspanya eski Kralı Juan Carlos ülkeyi terk etti

İspanya’da hakkında yolsuzluk soruşturması açılan eski Kral Juan Carlos ülkeyi terk etti.

DÜNYA 04.08.2020, 14:48 04.08.2020, 14:50
Yolsuzlukla gündeme gelen İspanya eski Kralı Juan Carlos ülkeyi terk etti

İspanya eski Kralı Juan Carlos’un, hakkında çıkan yolsuzluk iddialarının ardından ülkeden ayrıldığı bildirildi.

İspanya Kraliyet ailesi adına yapılan açıklamada, 82 yaşındaki Juan Carlos I’in İspanya’dan ayrılma isteğine ilişkin mektubu oğlu Kral 6. Felipe’ye sunduğu belirtildi. Juan Carlos’un mektubunda gerektiğinde hakkındaki davalarla ilgili ifade verebileceğini bildirdiği kaydedildi. İspanya basını ise eski kralın ülkeyi çoktan terkettiğini yazdı. CNN International’a konuşan Juan Carlos’un avukatı Javier Sanchez-Junco, eski kralın hangi ülkeye gittiğini bilmediğini ileri sürdü. El Pais gazetesi ise Karayipler’deki Dominik Cumhuriyeti’nde olabileceğini yazdı.

İSVİÇRE VE İSPANYA’DA SORUŞTURMA

Haklarındaki yolsuzluk suçlamaları nedeniyle zor dönemden geçen İspanya Kraliyet Ailesi, Mekke-Medine hızlı tren projesi ihalesinden komisyon almakla suçlanan eski Kral Juan Carlos’un devletten aldığı maaşı kesmişti.

Tahtını 2014’te oğlu 6. Felipe’ye bırakan 82 yaşındaki Juan Carlos “emerit (emekli) kral” unvanını korumaya devam ederken, bu zamana kadar devlet bütçesinden yıllık 198 bin 845 avro maaş alıyordu.

Aldığı komisyonun 65 milyon avrosunu arkadaşı Corinna zu-Sayn-Wittgenstein’a bağışladığı ve bunu Panamalı vakıf aracılığıyla İsviçre bankalarındaki bir hesaba göndererek yaptığı iddia edilen Juan Carlos hakkında İsviçre’nin ardından İspanyol mahkemesinde de soruşturma başlatılmıştı.

DÜŞMAN PARTİLERDEN KRALA ORTAK DESTEK

Juan Carlos ile ilgili söz konusu iddialar hakkında iki kez mecliste soruşturma komisyonu açılması girişiminde bulunulsa da başta bugünkü koalisyon hükümetinin büyük ortağı Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ile şu anda ana muhalefette bulunan Halk Partisinin (PP) oylarıyla bu teklifler reddedilmişti.

Son yıllarda yolsuzluk iddialarıyla sarsılan İspanya’da kraliyet ailesinde, Kral 6. Felipe’nin eniştesi İnaki Urdangarin, vergi kaçırmak ve mali usulsüzlük suçlamalarıyla görülen davada 2018’de 5 yıl 10 ay hapis cezası alarak cezaevine girmişti.

Kraliyet ailesi üyelerine yönelik yolsuzluk suçlamaları İspanya’da zaman zaman rejim tartışmaları yaratsa da ülkedeki mevcut siyasi yapıda en büyük iki siyasi parti olan PSOE ve PP’nin kraliyet ailesine bağlılığı bu tartışmaların büyümesini engelliyor.

DİKTATÖR FRANCO SAYESİNDE KRAL OLDU

İspanya’da cumhuriyet yönetimine son vererek 39 yıl (1975-2014) boyunca devlet başkanı olan diktatör Franco döneminde, 1947 yılında ülkede yeniden monarşi ilan edildi. Franco tarafından 1969’da İspanya veliaht prensi ilan edildi ve 1975'te Franco’nun ölümünün ardından tahta çıktı. 18 Haziran 2014’te tahtını oğlu Felipe’ye bırakmış ve ardından 2 Haziran 2019’da kraliyet ailesi içindeki tüm resmi sorumluluklarını sona erdirdiğini duyurmuştu.

'MONARŞİYİ KURTARMAK İÇİN YENİ BİR MANEVRA'

Monarşi karşıtı Publico gazetesi haberi, “Juan Carlos’un kaçışı, milyonlarca (avroluk) geliri hakkındaki iki yıllık skandalın ardından yeni bir manevra” başlığıyla verdiği haberde, “Resmi açıklama, kralın üzerindeki itibarsızlık karşısında monarşinin aşınmasını ve yıpranmasını önlemeye yönelik stratejide yeni bir adımı temsil ediyor” denildi.

El Pais gazetesi de, “Jan Carlos İspanya’yı terk ediyor” başlığıyla duyurduğu haberde, “Kral ülkeyi çoktan terk etti ve kimi basına göre Dominik Cumhuriyeti’nde. Gidişi, İsviçre ve İspanyol savcıları tarafından vergi cennetlerindeki fonlar hakkında açılan soruşturmaların ardından geldi.” ifadeleri kullanıldı. Gazetenin başyazısında ise Juan Carlos’un “Kişisel sorunları Monarşi’yi etkilemesini önlemek” için gittiği ileri sürüldü. 

Yorumlar (0)