banner773

Trump, Kuzey Kore'ye adım atan ilk ABD Başkanı oldu

ABD Başkanı Donald Trump, "görüşmede yalnızca el sıkışıp 'merhaba' diyeceğiz" dedi

DÜNYA 30.06.2019, 12:09
Trump, Kuzey Kore'ye adım atan ilk ABD Başkanı oldu

ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile Güney Kore-Kuzey Kore sınırında yer alan "silahsızlandırılmış bölgede"(DMZ) görüşüyor. Görüşme sırasında Kim ile el sıkışmak için adım atan Trump, Kuzey Kore sınırlarına giren ilk ABD Başkanı oldu. 

İki liderin yan yana gelmesinin ardından Trump, "Bugün dünya için harika bir gün" ifadesini kullandı. Kim ise, "Trump'ın görüşme teklifine çok şaşırdım, önceden ayarlanmış bir şey değildi" dedi.

Ronald Reagan'dan bu yana tüm ABD başkanları DMZ'yi ziyaret etti. Yalnızca George H.W. Bush başkan yardımcılığı döneminde bu ziyareti gerçekleştirmişti.

"Yalnızca el sıkışıp merhaba diyeceğiz"

Trump, Moon ile birlikte "silahsızlandırılmış bölgeye" gideceklerini kaydederek, "DMZ'ye gidiyoruz ve orada Kuzey Kore lideri Kim ile görüşeceğiz. Birbirimiz anlıyoruz. Yaptırımlar hala devrede, acelem yok" ifadelerini kullandı. Görüşmenin amacına ilişkin bir soruya ise Trump, "Sadece el sıkışıp merhaba diyeceğiz çünkü Vietnam'dan bu yana birbirimizi görmedik" cevabını verdi.

Görüşme öncesi açıklama yapan Trump, "Dün belki de Kim'i aramalıyım diye düşündüm. Birbirimize saygı duyuyoruz, birbirimizden hoşlanabiliriz de" ifadelerini kullandı. 

G-20 Zirvesi kapsamında Japonya'da bulunan Trump, Kuzey Kore lideri Kim'e görüşme teklifinde bulunmuş, Kuzey Kore ise Trump'ın teklifine "çok ilginç bir öneri" yanıtını vermişti.

Daha önce sonuç çıkmamıştı

ABD Başkanı Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ilk kez 12 Haziran 2018'de Singapur'da yapılan tarihi zirvede bir araya gelmiş, burada Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması ve kalıcı barış konusunda mutabakata varılmıştı.

Yorumlar (0)