Trump: IŞİD lideri Bağdadi öldürüldü

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında ABD birlikleri tarafından Suriye’nin kuzeybatısında gece saatlerinde düzenlenen operasyonda terör örgütü IŞİD lideri Ebu Bekir El Bağdadi’nin ölü ele geçirildiğini açıkladı.

DÜNYA 27.10.2019, 19:17
Trump: IŞİD lideri Bağdadi öldürüldü

ABD Başkanı Donald Trump, terör örgütü IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi’nin Suriye’de düzenlenen operasyonla ölü ele geçirildiğini açıkladı. ABD Başkanı Donald Trump, "IŞİD'in lideri ve kurucusu El Bağdadi öldü. İntihar yeleğini patlatarak kendisini ve üç çocuğunu öldürdü. ABD personeli harikaydı, hiçbir personelimizi kaybetmedik. IŞİD'in eylem planlarına ilişkin bilgilere ulaştık" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında ABD birlikleri tarafından Suriye’nin kuzeybatısında gece saatlerinde düzenlenen operasyonda terör örgütü IŞİD lideri Ebu Bekir El Bağdadi’nin ölü ele geçirildiğini açıkladı. Operasyonda birçok IŞİD militanının öldüğünü söyleyen Trump, "IŞİD lideri ve kurucusu El Bağdadi öldü. Tünelde intihar yeleğini patlatarak kendisini ve 3 çocuğunu öldürdü” dedi. Trump, "Bir kahraman gibi değil bir korkak gibi öldü. Tünelde bağırıyordu ve ağlıyordu" ifadesini kullandı.

Cesedinin patlamanın etkisiyle paramparça olduğunu ve tünelin de çöktüğünü belirten Trump, test sonuçlarının Bağdadi’nin kimliğinin yüzde yüz doğruladığını kaydetti. Bağdadi’nin hayatının son anlarını korku içerisinde geçirdiğini dile getiren Trump, operasyondan iki saat sonra çok önemli bilgiler ele geçirdiklerini aktardı. “Bağdadi için çalışanlar gerçekten kaybetti. Neye bulaştıklarını bilmiyorlardı” diyen Trump, “Bazıları çok korkmuş köpeklerdi. Bazıları ise vahşi katillerdi. Çok fazla insanı öldürdüler” dedi.

TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR

Operasyonun 8 helikopterle tamamen kusursuz gerçekleştirildiği söyleyen Trump, operasyonun bazı ülkelerin ve kişilerin yardımlarıyla gerçekleştirildiğini belirtti. “Rusya'ya Türkiye’ye, Suriye'ye Irak'a teşekkür etmek istiyorum" diyen Trump, "Bu son derece tehlikeli bir görevdi” ifadelerini kullandı.

Trump, "Kürtler bize askeri anlamda yardımcı olmadı ama bilgi verdi. Türkiye bizim oraya gireceğimizi biliyordu. Onlar da harikaydı. Ateş etmediler. Onlar da harikaydı. Biz de onlara karşılık verebilirdik. Onları ortadan kaldırabilirdik. Çok kötü şeylar olabilirdi. Ama olmadı. Bize ateş ateş açanlar ortadan kaldırıldı" dedi.

Trump, operasyonda harika bir işbirliği gerçekleştirildiğini belirterek, “Rusya bize harika davrandı. Hava sahasını açtı. Rusya harikaydı. Irak harikaydı” dedi. Trump, “Türkiye bizim oraya gideceğimizi biliyordu. Bazı bölgelerden geçtik. Hiçbir sorun olmadı. Onlar da harikaydı” şeklinde konuştu.

Dün gecenin dünya için harika bir gece olduğunu söyleyen ABD Başkanı Trump, “Son derece büyük bir alanda şiddet acıya yol açan bir katil yok edildi. Bundan sonra başka masuma zarar veremeyecek. Bir köpek gibi öldü, korkak gibi öldü" diye konuştu.

GÜVENLİ BÖLGE AÇIKLAMASI

Donald Trump, güvenli bölgeye dair sorulara da yanıt verdi. Trump, "Türkiye güvenli bölge oluşturmaya çalışıyor ama burası çok da güvenli bir bölge değil. Biz orada olmak istemiyoruz. Anlamsız bir şeyle mücadele etmek istemiyoruz. Rusya orada, Türkiye orada; İran, Irak, herkes orada. Hepsi IŞİD'den nefret ediyor. Onların bir şey yapması gerekiyor" diye konuştu.

"FİLM İZLER GİBİ İZLEDİK"

Operasyonu film gibi izlediğini aktaran Donald Trump, şöyle devam etti; "Saat 5'te toplanmıştık ve tüm gün temas halindeydik. Güvenli telefon hatlarıyla konuşuyorduk. Saldırı da bundan kısa süre sonra başladı. Bir bölgede çok fazla Rus varlığı var, başka bölgede Türk varlığı, başka bölgede Suriye varlığı. Çok alçaktan uçuyorsunuz. Helikopter görmeyi sevmeyen insanlar olabilir. DNA'sı da laboratuvarda incelendi. Vücuduna erişmek için de çok fazla yıkıntıyı ortadan kaldırmak gerekiyordu. Ona ait parçalar bulmak çok zordu. İntihar yeleği de patladığı için zordu.

"RUSLAR NE YAPTIĞIMIZI BİLMİYORDU"

Sürekli yer değiştiriyordu. Operasyon kusursuzdu. İzledim. Çok temizdi. Nasıl izlediğimi söylemek istemiyorum. Rusya bize harika davrandı. Rusya harikaydı, hava sahasını bize açtı. Harika bir işbirliği geliştirdik. Ne yaptığımızı bilmiyorlardı.

"HALEFLERİ KONUSUNDA BİLGİMİZ VAR, GÖZÜMÜZ ONLARIN DA ÜZERİNDE"

Bağdadi’nin ardından yerini alacak halefler hakkında bilgilerin olduğunu belirten Trump, “Halefleri konusunda da bilgimiz var. Gözümüz onların da üzerinde” dedi.

Trump, şöyle devam etti:

"İnterneti dünyadaki çoğu kişiden daha iyi kullanıyorlar. Sadece Donald Trump onlardan daha iyi kullanıyor. Onun peşinden gidenlere bunu göstermemiz gerekiyordu. O bir kahraman değil, bir korkaktı. Girdiği tünelin çıkmaz olduğunu biliyordu. 3 yıldır onu arıyordum. Çok başarılı istihbarat çalışması yapıldı. Bu operasyon 2 hafta önce başladı.

Washington'dakilere bilgi vermeyin dedim, çünkü sızıntı oluyor. Washington tam bir sızıntı makinesi. Gizli tutuldu, hiçbir sızıntı olmadı. Sadece bunu bilen birkaç kişi vardı. Çok az kişinin haberi vardı operasyondan. Sızıntı birinin ölümüyle sonuçlanabilirdı.

İki eşi de intihar yeleği giyiyordu. Ancak patlamadı. Bu bizim işimizi zorlaştırdı. Onlar da ölü ele geçirildi."

Yorumlar (0)