Sandıktan sonuçlar geldi: Trump kazandı ama…

Dünyanın gözü ABD’de Temsilciler Meclisi, Senato ve bazı eyalet valilikleri için gerçekleşen kritik seçimde... İlk sonuçlara göre Demokratlar Cumhuriyetçilerden sürpriz bölgeleri aldı. ABD basınında yer alan haberlere göre; Temsilciler Meclisi'nde demokratlar kazandı. Öte yandan Beyaz Saray'dan son dakika açıklaması geldi. Beyaz Saray, "Sonuçlar, Trump'ın politikalarında değişikliğe neden olmaz" açıklamasını yaparken, Trump da "Bu muhteşem bir başarı" dedi. Demokratlar'ın zaferiyle birlikte Trump iyice köşeye sıkışacak. Zira Trump'ın vergi ödemeleri ve seçimlere Rusya'nın müdahale etmesine izin verdiği gibi birçok iddia soruşturulabilecek ve Trump'ın seçim vaadi olan Meksika sınırına duvar örülmesi gibi fikirlerine bütçe bulmak zorlaştırılacak.

DÜNYA 07.11.2018, 09:24 07.11.2018, 09:24
Sandıktan sonuçlar geldi: Trump kazandı ama…

ABD tarihinin en çekişmeli ara seçimi gerçekleşti… ABD’de seçmenler, Senato’daki 100 sandalyeden 35’i ile Temsilciler Meclisi’ndeki 435 sandalyenin tamamı için sandık başına gitti. Bununla birlikte 36 eyalette de yeni valiler belirlenecek.

Sandıkların kapanmasından sonra şu ana kadar gelen sonuçlara göre Senato’da çoğunluğun Cumhuriyetçilerde kalması, Temsilciler Meclisi’nin ise Demokratlara geçmesi bekleniyor. Bu haberin yazıldığı sırada Senato’da Cumhuriyetçiler, Demokratlar’dan 3 koltuğu alırken Temsilciler Meclisi’nde ise Cumhuriyetçiler’in 24 koltuğu kaybettiği resmileşti.

Minnesota eyaletinden yarışa giren Somali asıllı Ilhan Omar ise Temsilciler Meclisinin

Minnesota eyaletinden yarışa giren Somali asıllı Ilhan Omar ise Temsilciler Meclisinin “başörtülü ilk Müslüman kadın üyesi” oldu.

Açılan sandıklarda da birçok ilginç gelişme ve ilkler yaşandı.

Demokratlar'ın adayı Rashida Tlaih (soldaki) seçimzaferini annesiyle kutladı.

Demokratlar’ın adayı Rashida Tlaih (soldaki) seçimzaferini annesiyle kutladı.

İLK KADIN MÜSLÜMAN KONGRE ÜYELERİ OLDULAR

Demokrat Partili Müslüman adaylar Rashida Tlaib ve Ilhan Omar, girdikleri bölgelerden seçimleri kazanarak Temsilciler Meclisi’ne girdi. Böylece, Michigan’dan seçilen Tlaib ve Minnesota’dan seçilen Omar ABD Kongresi’nin ilk kadın Müslüman üyeleri oldu.

Cumhuriyetçilerin adayı Ted Cruz (sağdaki) kritik zaferiyle Senato'da çoğunluğun Cumhuriyetçilerde kaldığını resmi hale getirdi. Cruz zaferini eşiyle kutladı.

Cumhuriyetçilerin adayı Ted Cruz (sağdaki) kritik zaferiyle Senato’da çoğunluğun Cumhuriyetçilerde kaldığını resmi hale getirdi. Cruz zaferini eşiyle kutladı.

TED CRUZ KAZANDI, SENATO CUMHURİYETÇİLERE KALDI

ABD’nin en büyük eyaletlerinden Texas’ta Senato üyeliği yapılan yarış son ana kadar nefes nefese geçti. Cumhuriyetçi aday Ted Cruz, Demokrat rakibi Beto O’Rourke karşısında kılpayı da olsa yeniden seçilmeyi başardı. Bu sonuçla, Senato’da çoğunluğun Cumhuriyetçilerde kalması da kesinleşti.

MISSOURI’DE DEMOKRATLAR’A SOĞUK DUŞ

 

Trump’ın 2016 seçimlerinde 18 puanla zaferini ilan ettiği Missouri’de Demokratlar adeta şok yaşadı… 2 dönemdir Senato’da olan Demokrat Claire McCaskill, Cumhuriyetçi aday Josh Hawley’nin gerisinde kaldı.

İLK EŞCİNSEL VALİ COLORADO’DAN

AP’nin yayımladığı sonuçlara göre, Demokrat Jared Polis oyların yüzde 51’ini alırken, Cumhuriyetçi aday Walker Stapleton’ın oy oranı ise yüzde 45’te kaldı. Henüz resmi olmayan sonuçlara göre Colorado eyaletindeki valilik seçimlerini Demokrat aday Jared Polis’in kazanması bekleniyor. Böylece Polis, ABD’de eşcinsel olduğunu açıkça kabul eden ilk vali olacak. Biseksüel olduğunu açıklayan Oregon Valisi Kate Brown, ABD’de vali seçilen ilk LGBT birey olmuştu.

ABD Başkanlık seçimleri öncesinde Demokratlar'ın aday adayı olan Sanders, rakibi Hillary Clinton'a adeta kök söktürmüştü.

ABD Başkanlık seçimleri öncesinde Demokratlar’ın aday adayı olan Sanders, rakibi Hillary Clinton’a adeta kök söktürmüştü.

HILLARY’NİN RAKİBİ TEKRAR SENATODA

 

Resmi olmayan ilk sonuçlara göre, Senato için bağımsız aday Bernie Sanders, Vermont eyaletinde zaferini ilan etti… Geçtiğimiz başkanlık seçimi öncesinde Demokratlar’ın aday adayı olarak meydanlara çıkan ve Hillary Clinton’a zorlu bir rakip olarak kılpayı adaylığı kaybeden Sanders böylelikle Senato’ya girmeye hak kazandı.

Cortez, zaferini destekçileriyle kutladı.

Cortez, zaferini destekçileriyle kutladı.

EN GENÇ SENATÖR OLDU

New York’taki senatörlük yarışında büyük bir sürpriz yaşandı… 29 yaşındaki Alexandria Ocasio-Cortez, seçimden zaferle ayrıldı ve böylelikle tarihteki en genç senatör kadın oldu. Seçim kampanyası boyunca, “Benim gibi kadınların aday olmaması gerekiyordu aslında” diyerek genç ve göçmenlerin desteğini alan Cortez’den önce Elise Stefanik 30 yaşında Senato’ya girmişti.

Trump, sandıklar açılırken Twitter'dan bir açıklama yaptı.

Trump, sandıklar açılırken Twitter’dan bir açıklama yaptı.

BAŞKAN TRUMP’TAN İLK AÇIKLAMA

 

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders yaptığı açıklamada, “Sonuçlar, Trump’ın politikalarında değişikliğe neden olmaz” ifadesini kullandı. Bu açıklamadan kısa bir süre sonra ABD Başkanı Trump seçimi değerlendirdi. Trump, “Bu gece muhteşem bir başarıydı, herkese teşekkürler” dedi.

Öte yandan Trump’ın, Temsilciler Meclisi’nde Azınlıkların lideri olan Nancy Pelosi’yi arayarak tebrik ettiği açıklandı. Trump’ın, Pelosi’yi Temsilciler Meclisi’nde Demokratların çoğunluğu ele geçirmesini tebrik ettiği ifade edildi. Pelosi’nin üst düzey yetkilisi Drew Hammill, “Trump, Pelosi’den iki tarafın da haklarını gözetecek şekilde yönetmesini istedi” dedi.

TRUMP KÖŞEYE SIKIŞACAK

Demokratların Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu kazanarak Trump’ın vergi ödemeleri ve 2016’daki başkanlık seçimlerinde ekibinin Rusya ile bağlantıları olduğu iddiaları inceleme yetkisini elde etti.

Demokratların Temsilciler Meclisi’nde kontrolü sağlaması Trump ve Cumhuriyetçi partinin yasama gücünü de törpüleyecek. Trump’ın seçim vaatlerinden olan Meksika sınırına duvar örmesi için gereken ödeneği bulması büyük ihtimalle imkansız hale gelirken, ikinci bir vergi indirimini de hayata geçirmesi zorlaşacak.

Yorumlar (0)