Rusya; Donetsk, Lugansk, Zaporojye ve Herson ilhak etti!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin’de düzenlenen törendeki konuşmasında, "Donetsk, Lugansk, Zaporojye ve Herson halklarının seçimlerini tartışmayacağız. Seçim yapılmıştır ve Rusya onlara ihanet etmeyecek" dedi.

DÜNYA 30.09.2022, 15:48
Rusya; Donetsk, Lugansk, Zaporojye ve Herson ilhak etti!

Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri ile Herson ve Zaporojye’nin Rusya’ya bağlanmasına ilişkin anlaşmaların imzalanacağı tören, Kremlin Sarayı’nda başladı.
Sputnik'in haberine göre,söz konusu tören, Putin’in dün gece imzaladığı bir kararname ile Rusya’nın Herson ve Zaporojye’yi bağımsız bölgeler olarak tanımasını izliyor. Rusya, Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin bağımsızlığınıysa şubat ayı sonunda tanıdı.


Dört bölgede düzenlenen referandumlarda, Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde (DHC) halkın yüzde 99.23’ü, Lugansk Halk Cumhuriyeti’nde (LHC) seçmenlerin yüzde 98.42’si, Herson’da yerel halkın yüzde 87.05’i ve Zaporojye’de halkın yüzde 93.11’i oylarını Rusya’ya bağlanmaktan yana kullanmıştı.


Putin: Milyonlarca insanın iradesi söz konusu
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin’de düzenlenen törendeki konuşmasında, Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri ile Herson ve Zaporojye halklarının düzenlenen referandumlarda ‘seçimlerini açık bir biçimde yaptıklarını belirterek her dört bölgenin birden Rusya’ya bağlanmasını içeren anlaşmaların imzalanacağını’ belirtti.


Putin, Rusya’ya dört yeni bölgenin eklenmesine ilişkin anayasal düzenlemelerin Rus parlamentosu tarafından destekleneceğine de emin olduğunu söyleyerek, “Zira milyonlarca insanın iradesi söz konusu” dedi.
Rusya Devlet Başkanı, ülkesinin topraklarına dört yeni bölgenin eklenecek olmasına ilişkin, “Eşit haklarla yaşamak ve kendi geleceklerini tayin etmek, bu insanların Birleşmiş Milletler Şartı’nda da yazılı olan haklarıdır” vurgusunu yaptı.


Ukrayna hükümeti ve Batı’ya seslenen Putin, “Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri ile Zaporojye ve Herson bölgelerinde yaşayan insanlar sonsuza dek bizim vatandaşlarımız olacaklar” dedi.
Ayrıca Putin, “Kiev rejimine askeri faaliyetlerini derhal durdurma ve müzakere masasına dönme çağrısını yapıyorum” diye konuştu.
Öte yandan Rusya Devlet Başkanı, “Batı, Rusya’yı özgür bir ülke olarak değil, kolonisi olarak görmek istiyor. Rusya, Batı’ya gerekli değil ancak bizler için gerekli” ifadelerini kullandı.
Putin, "Donetsk, Lugansk, Zaporojye ve Herson halklarının seçimlerini tartışmayacağız. Seçim yapılmıştır ve Rusya onlara ihanet etmeyecek" değerlendirmesini yaptı.
Rusya lideri, şöyle devam etti: "Batı kasıtlı olarak etnik grupları ortadan kaldırdı, onları uyuşturucuya bağımlı hale getirdi. Rusya, Batı’nın çifte standartları hatta üçlü standartlarıyla belirlediği kurallara göre yaşamayacak."

Yorumlar (0)