Pentagon, S-400 yaptırımlarının kapsamını genişletebilir: "Türkiye için kayda değer bir etkisi olacak"

“Şu anda verilmiş bir karar yok..."

DÜNYA 18.06.2019, 13:27
Pentagon, S-400 yaptırımlarının kapsamını genişletebilir: "Türkiye için kayda değer bir etkisi olacak"

Türkiye ile ABD arasında Rusya’dan alınan S-400 hava savunma sistemlerine dair gerginlik devam ediyor. ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) yapılan son açıklamada, an itibariyle F-35 parçaları üreten Türk şirketleri için düşünülen yaptırımların kapsamının genişletilebileceği belirtildi.

Pentagon’un silah alımlarından sorumlu müsteşarlarından Ellen Lord, Paris Airshow’da yaptığı açıklamada, ABD’li yetkililerin Türkiye’yi önemli bir NATO müttefiki olarak gördüğünü ve Rus yapımı S-400’lerin alımından vazgeçilmesi konusunda Ankara’yı uyardığını belirterek, tartışmanın an itibariyle daha çok F-35 programına odaklandığını ancak Washington’da duruma dair hoşnutsuzluğun arttığını söyledi.

ABD’de kurumlar arası bir hükümet grubunun ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) dahilinde Türkiye’ye uygulanabilecek olası yaptırımları değerlendirdiğini ifade eden Lord, şunları söyledi:

“S-400 konusu ile F-35 etkisini, diğer savunma ve ticari endüstrimizin yapabileceği etkiden ayrı tuttuk. Savunma açısından düşünüldüğünde F-35 fışındaki her şeyi bakanlığımızda inceledik ve bunlar da CAATSA yaptırımlarına konu olabilir.”

"ABD ekonomisi güçlü, Türkler dışında başka sağlayıcılar da bulabiliriz"

An itibariyle konuya dair verilmiş bir karar olmadığını kaydeden Lord, ancak yaptırımlar yönünde ilerleme kararının Türkiye endüstrisine sert bir etkisi olacağını ifade etti ve “Şu anda verilmiş bir karar yok, ancak bunun Türkiye için kayda değer bir etkisi olacak” diye konuştu. ABD endüstrisinin güçlükleri yenme yeteneğindeki olduğunu ve Türkler dışında başka kaynaklar da bulabileceğini belirterek, “Gerçekte istediğimiz bu değil. Türkiye’yle çalışmaya devam etmenin bir yolunu bulmak istiyoruz” dedi.

ABD'li NATO Komutanı: S-400’ler ve F-35’leri aynı zamanda kullanmayacağız

Öte yandan ABD Avrupa Kuvvetleri (EUCOM) ve NATO Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanlığı (SECEUR) Komutanı Orgeneral Tod D. Wolters da bugün yaptığı açıklamada, Ankara ile Washington arasındaki tansiyona rağmen ABD’nin NATO’yla ilişkilerinin bozulmadan devam ettiğini belirterek, “S-400’ler ve F-35’leri aynı zamanda kullanmayacağız” diye konuştu.

Reuters’ın aktardığına göre Wolters, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile mevkidaşı Patrick Shanahan’ın gelecek hafta Brüksel’de gerçekleştirilecek NATO toplantısında bir araya gelebileceklerini ifade ederek, ikili diyalogun sürdüğünü kaydetti.

Yorumlar (0)