Orta Doğu'da gündem Irak

ABD Irak'tan “acil durum görevlisi" olmayan personelini geri çağırma kararı aldıktan sonra Almanya da silahlı eğitim programını askıya aldı

DÜNYA 15.05.2019, 18:54
Orta Doğu'da gündem Irak

Orta Doğu’nun gündeminde ABD, Almanya ve Hollanda'nın ani bir kararla Irak’a mesafe koyma kararı vermesi var. Dünya gündemini İran-ABD gerilimi meşgul ederken ABD’nin ve IŞİD karşıtı koalisyondaki ortaklarından Almanya’nın İran’ın komşusu olan Irak hakkında aldığı bu kararlar dikkat çekti. ABD ve Almanya’nın ardından Hollanda da Hollanda, Irak'ta hizmet veren devlet misyonunu bölgedeki güvenlik gerekçesiyle askıya aldığını duyurdu.

İlk açıklama ABD'den geldi

ABD, TSİ ile 11:00 sularında Irak’ta bulunan ve “acil durum görevlileri” olmayan bütün devlet personelini ülkeye geri çağırdı. Dışişleri Bakanlığı imzalı bildiride “Irak'ın en kısa süre içinde terk edilmesi gerektiği ve ABD'ye ait tesislerden uzak durulması gerektiği” belirtildi. Irak’a bir seyahat uyarısı da yayımlayan dışişleri bakanlığı, ülkeye seyahat edecek ABD vatandaşlarının “vasiyetlerini hazırlaması gerektiği” uyarısında bulundu. ABD'nin Basra'daki Başkonsolosluğu'nun kapatılacağı bildirilirken, vize işlemleri de durduruldu.

Almanya ve Hollanda eğitim operasyonlarını askıya aldı

Günün ilerleyen saatlerinde Almanya da Irak'taki silahlı kuvvetler eğitim operasyonlarını askıya aldı. Reuters'ın aktarımına göre, Almanya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada karara gerekçe olarak "bölgedeki gerginliğin artması" gösterildi. Sputnik Türkiye'nin haberinde ise ismi belirtilmeyen bir bakanlık sözcüsünün 'İran'ın destekleyebileceği potansiyel saldırılara dair Almanya'nın duyum aldığı'nı öne sürdüğü kaydedildi. Habere göre sözcü bunun Irak'ta askeri eğitim programlarının gelecek günlerde yeniden başlamayacağı anlamına gelmediğini belirtti. 

ANP haber ajansı da saat 16:00 sıralarında Hollanda hükümetinin Irak’taki yerel yetkililere destek sağlayan görevin askıya alındığını duyurdu. Hollandalı askerler Kuzey Irak’taki Erbil’de Iraklı askeri güçlerin eğitimine destek veriyordu.

Irak Başbakanı Türkiye'de

Öte yandan, ABD-Almanya ve Hollanda'dan ardı ardına Irak kararları geldiği sırada, Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi Türkiye'deydi. Abdulmehdi'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan resmi törenle karşıladı. 

Irak’a iki NATO ülkesi mesafe koyma kararı alırken, Irak'ın Moskova Büyükelçisi Aydar Mansur Hadi, ülkesinin S-400 hava savunma sistemi alma kararı verdiğini, ancak henüz bir "yol haritaları olmadığını" belirtti. Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkanı Viktor Bondarev bir süre önce Irak’ın S-400 alabilecek potansiyel ülkeler arasında bulunduğunu söylemişti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, geçen hafta “sürpriz” olarak nitelendirilen bir biçimde Bağdat’a bir ziyaret gerçekleştirdi. Birçok basın organı habersiz gerçekleştiren bu ziyareti “ABD’nin Tahran’a maksimum baskı” politikasının bir parçası olarak değerlendirdi. Pompeo geçen Salı günü Almanya’da yapacağı konuşmaları iptal edip Irak’a gitmişti.

New York Times, Trump'ın milli güvenlik yetkilileri ile yaptığı bir toplantıda geçici Savunma Bakanı Patrick Shanahan'in yeni bir askeri plan sunduğunu belirtmişti. Haberde bu planda İran'ın ABD askerlerine saldırması veya nükleer silah yapımını hızlandırması durumunda Orta Doğu'ya "120 bin asker gönderileceği" ifadelerinin yer aldığı iddia edilmişti. ABD Başkanı Donald Trump, New York Times gazetesinin dünkü nüshasında bulunan bu haberi yalanlayarak, "Bence bu kesinlikle yalan haber. Yani, bunu yapardım kesinlikle, ama bunun için bir plan yapmadık. Umarım bu durum için plan yapmak zorunda kalmayacağız. Yaparsak da bu sayıdan çok daha fazla asker yollardım" dedi. Gazetecilere "bu haber nerede yayımlandı" diye soran Trump, "New York Times yalan habercidir" dedi.

T24 Ankara

Yorumlar (0)