Macron: 'İdlib'de Çözümün Tek Yolu İstanbul Formatı'

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İdlib için BM Güvenlik Konseyi nezdinde bulundukları tüm girişimlerin "Rusya ve Çin tarafından bloke edildiğini" belirterek, "İdlib için tek faydalı çözüm yolu İstanbul formatını harekete geçirmek" dedi

DÜNYA 22.02.2020, 16:17 22.02.2020, 16:19
Macron: 'İdlib'de Çözümün Tek Yolu İstanbul Formatı'

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İdlib için BM Güvenlik Konseyi (BMGK) nezdinde bulundukları tüm girişimlerin "Rusya ve Çin tarafından bloke edildiğini" belirterek, "İdlib için tek faydalı çözüm yolu İstanbul formatını harekete geçirmek. Türkiye, Rusya, Almanya ve Fransa 4'lü bir zirvede bir araya gelerek çözüm aramalı" dedi.


Avrupa Birliği'nin 2021-2027 bütçesinin ana gündem maddesi olduğu AB zirvesine katılmak için Brüksel'e giden Macron, burada Almanya Başbakanı Angela Merkel ile İdlib krizine çözüm bulmak amacıyla diplomatik girişimlerde bulundu. Dün Rusya lideri Vladimir Putin ile telefonda görüşen Merkel ve Macron, bu sabah da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşerek 4 ülkenin bir araya gelmesini önerdi.

"ABD bölgeyi bu iki gücün eline bıraktı"

AB zirvesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Macron, "Suriye'de askeri çözüm olmaz, bu konuda net olalım. Bu Amerika'nın bölgeden çekilmesinin ardından devam eden bir dizi sonuç. ABD çekilerek bölgeyi bu iki gücün eline bıraktı" dedi. Macron, İdlib'in insani ve askeri riskleri içinde barındıran tehlikeli bir süreçten geçtiğini söyledi:

"Dün Putin, bugün Erdoğan ile görüştük. İdlib'de yaşanan pek çok risk var. Birincisi insani felaket yaşanıyor. Sivil toplum örgütlerinin mekanları ve hastaneler bombalandı. İnsani yardım görevlilerine saldırıldı. Bunlar kabul edilemez. İkincisi askeri gerginlik tırmanıyor. Dün iki Türk askeri öldü, saldırının başından bu yana bu sayı 10'u aştı. Bu çok riskli bir durum, bölgeyi kontrol edilemez bir duruma götürebilir. Üçüncü risk, bugün öğleden sonra yeniden sivil toplum örgütleriyle görüştüm. 2 milyon sivilin durumu söz konusu, yeni bir göç krizi kapıda."


"Faydalı olabilecek tek yol"

Bu durum karşısında, Merkel ile birlikte, Putin ve Erdoğan'a açık bir dille sorumluluklarını hatırlattıklarını ifade eden Macron, "Krizi iki tarafla çözebiliriz. Bir tarafa ateşkes çağrısı yaparak; bunu Suriye rejimi ve Rusya ile yaptık. Diğer tarafa da politik bir süreç başlatma çağrısı. Bu konuda bizim hazır olduğumuzu ilettik, en kısa zamanda, İstanbul formatı çerçevesinde bir araya gelmeyi önerdik" dedi.

Macron, İstanbul formatının sorunun çözümü için "faydalı olabilecek tek yol" olduğunu da belirterek, "Kullanabileceğimiz tek yol bu. Bunu bütün samimiyetimle söylüyorum. Çünkü BM nezdinde pek çok girişimde bulunduk. Ama bugün bunlar bloke edildi. Rusya ve Çin hepsini bloke etti" diye konuştu. Emmanuel Macron, uluslararası toplumun İdlib karşısında sessiz kalmasından büyük üzüntü duyduğunu belirtti ve başta BMGK daimi üyeleri olmak üzere herkesi sorumluluğa çağırdı.

Haber/ VOA (Amerika'nın sesi)

Yorumlar (0)