banner773

Kosova Cumhurbaşkanı Thaçi istifa etti

Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi, Lahey'deki Kosova Özel Savcılığının hazırladığı savaş suçları iddianamesinin mahkeme tarafından kabul edilmesi üzerine görevinden istifa ettiğini açıkladı. Thaçi ayrıca organ kaçakçılığı ve uyuşturucu ticareti ile de suçlanıyor.

DÜNYA 05.11.2020, 15:02
Kosova Cumhurbaşkanı Thaçi istifa etti

Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi, Kosova Özel Savcılığı tarafından hakkındaki iddianamenin kabul edilmesi üzerine görevinden istifa ettiğini duyurdu.

Başkent Priştine'de düzenlediği basın toplantısında görevinden istifa ettiğini açıklayan Thaçi, halka sakin olmaları çağrısında bulundu.

Kosova Özel Mahkemesi'nde görevli yargıcın, hakkındaki iddianamenin kabul edildiğini az önce kendisine bildirdiğini aktaran Thaçi, "Şahsım ve ailem adına, özgürlük, bağımsızlık ve devlet kurma yolundaki 30 yıllık çabalarımızda bana inanıp beni destekleyen sizler adına çok zor bir an" dedi.

THAÇİ HAKKINDAKİ SUÇLAMALAR

Lahey'deki özel savcılık, Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi ve eski Meclis Başkanı Kadri Veseli hakkında Kosova'daki savaşta (1998-1999) insanlığa karşı suç ve savaş suçu işledikleri gerekçesiyle 24 Haziran'da iddianame hazırlamış ve yetkili özel mahkemeye sunmuştu.

Thaçi ve Veseli ile iddianamede adı geçen diğer kişilerin, 100 kişinin ölümünden sorumlu oldukları öne sürülürken, şüphelilerin cinayet, sürgün ve işkence gibi savaş suçlarıyla da itham edildikleri bildirilmişti.

Öte yandan Thaçi hakkında uyuşturucu ticareti ve organ kaçakçılığı suçlaması da bulunuyor.

Kamuoyuna yansıyan haberlere göre, Avrupa Konseyi tarafından daha önce yayımlanan bir raporda, Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) içindeki bir grubun 1999'daki savaştan sonra ellerindeki esirleri Arnavutluk'a götürüp öldürdüğü ve organlarını sattığı öne sürülmüştü.

İsviçreli senatör Dick Marty'nin iki yıllık bir çalışma sonucu hazırladığı raporda, Thaçi'nin de işlenen suçlarda rolü olduğu öne sürülüyordu. Thaçi ise iddiaları reddediyordu.

Raporda Thaçi, savaşa uzanan süreçte suç dünyasındaki faaliyetlerine başlayan ve o dönemden bu yana ülke yönetiminde ağırlığı bulunan bir şebekenin lideri olarak tanımlanıyordu.

Amerikan Federal Araştırma Bürosu FBI ve diğer istihbarat kaynaklarına dayandırılan raporda, Taçi'nin eroin ticaretinde kontrolü elinde tuttuğu öne sürülüyordu.

Yorumlar (0)