Koronavirüsünün Şaşırtan etkisi: Dünya Artık Daha Az Sallanıyor

Corona virüsü nedeniyle ülkeler önlem üstüne önlem alırken, insanların evde kalması şaşırtıcı bir veriyi ortaya çıkardı.

DÜNYA 03.04.2020, 16:42
Koronavirüsünün Şaşırtan etkisi: Dünya Artık Daha Az Sallanıyor

Corona virüsüyle mücadele önlemleri, dünyayı daha sakin bir yer haline getirdi ve sessizlik bilim insanlarının da dikkatini çekti. Dünya genelinde sismologlar artık daha az sismik gürültü; yani arabalar, trenler, otobüsler ve insan hareketlerinden kaynaklanan titreşimler gözlemliyor ve bu gürültünün ortadan kalkması nedeniyle, yerkabuğu artık biraz daha az sallanıyor.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre bu fenomen, ilk kez Belçika Kraliyet Gözlemevi’nde görevli jeolog ve sismolog Thomas Lecocq tarafından fark edildi.

GÜRÜLTÜ SEVİYESİ YÜZDE 50’YE KADAR AZALDI

Lecocq’a göre, Mart ortasından bu yana başkent Brüksel’de sismik gürültü yüzde 30-50 oranında azaldı. Belçika’da okulların, iş yerlerinin kapatılması ve diğer sosyal mesafe kurallarının uygulanmaya başlaması bu tarihe denk geliyor.

KÜÇÜK SARSINTILAR ÖLÇÜLEBİLİYOR

Thomas Lecocq, bu ses seviyesinin Belçika’da sadece herkesin evde kaldığı Noel’de görüldüğünü söylüyor. Sesin azalması özellikle Brüksel’de ilginç bir sonuç ortaya çıkardı: Lecocq ve istasyondaki diğer sismologlar, bu sessizlik sayesinde belli deprem istasyonlarının gözlemleyemeyeceği kadar küçük sarsıntıları ölçmeye başladı. Thomas Lecocq’a göre bu grafikler, dünya genelinde insanların, evlerde kalmaları ve dışarıdaki faaliyetlerini azaltmaları yönündeki çağrılara uyduğunun göstergesi.

Yorumlar (0)