banner754

Korona aşısı 2021’in sonuna kadar halkın kullanımına açık olmayabilir

İngiliz hükümetine bilimsel danışmanlık yapan ve Imperial College of London’da profesör olan Peter Openshaw, koronavirüs aşısının onaylansa dahi 2021’in sonuna kadar halkın kullanımına açık olmayabileceğini belirtti.

DÜNYA 14.09.2020, 21:21
Korona aşısı 2021’in sonuna kadar halkın kullanımına açık olmayabilir

İngiltere’de hükümete bilimsel danışmanlık yapması amacıyla oluşturulan SAGE üyesi ve Imperial College of London profesörü Peter Openshaw, herhangi bir corona virüs aşısının Eylül 2021'e kadar halka açık olmayabileceği açıklamasını yaptı.

EN AZ 10 MİLYAR DOZ ÜRETİLMESİ GEREKİYOR
Uzmanlar, yeni tip corona virüse karşı etkin bir mücade için, etkili bir aşının yaklaşık 10 milyar üretilmesi gerektiğini daha önce açıklamıştı. Bu kapsamda Profesör Openshaw, Sky News’e yaptığı açıklamada, potansiyel bir aşının halka erişmesinin olası gecikmeleri konusunda uyarılarda bulunarak şu ifadeleri kullandı:

"AŞILARIN AYLARCA HATTA YILLARCA KORUMA SAĞLAYABİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"
“Önümüzdeki birkaç ay içinde dünyada 3. aşama insan deneyleri yapan çok sayıda aşının kesinleşmiş sonuçlarını bekliyoruz. Bağışıklık sistemi hakkında bildiklerimize dayanarak, bu aşılar tarafından tetiklenen bağışıklık tepkilerinin. en az birkaç ay, hatta belki yıllarca koruma sağlayacağını düşünüyorum.

AŞININ DÜNYAYA DAĞITILMASI EN AZ 9 AYLIK BİR SÜREÇ
Yılbaşına kadar bu aşı denemelerinden en az birinden olumlu sonuç alacağımıza inanıyorum. Bu durum hızlı ölçek büyütme ile önümüzdeki dokuz ay içinde dünyanın bazı bölgelerine yayılabilecek aşılama programlarına sahip olabileceğimiz anlamına geliyor.

"NORMAL HAYATA DÖNÜŞ OLARAK ALGILANMAMALI"
Umuyorum ki 21/22 kışından önce, elimizde halkın kullanıma açık etkili bir aşı olacak. Ancak insanlar aşının kullanımının onaylanmasını hemen normal hayata dönecekleri şeklinde algılamamalılar. Aşı dağıtım süreci ve üretim kapasitesiyle ilgli şirketler hala araştırma yapıyor ve bunun bir maliyeti olacak.”

ÇİN'DE YÜZBİNLERCE DEVLET ÇALIŞANI AŞILANDI
Openshaw’ın sözleri Çin’in etkili ve güvenli bir aşı bulduğunu açıklamasının ardından geldi. Çin Ulusal Biotec Grubu'nun hukuk müşaviri Zhou Song, Sinofarm’ın geliştirdiği Sinovac adlı aşının yüz binlerce devlet çalışanına enjekte edildikten sonra etkili olduğunun kanıtlandığını belirtmişti.

Yorumlar (0)