Kızıl Ordu Korosu sustu, Rusya yasta

Aralarında Kızıl Ordu Korosu’nun üyelerinin de bulunduğu 92 kişiyi taşıyan Rusya’ya ait askeri uçak, Karadeniz’de düştü. Yetkililer, sağ kurtulan olmadığını ifade ederken, ülkede bugün yas ilan edildi

DÜNYA 26.12.2016, 08:59 26.12.2016, 08:59
 Kızıl Ordu Korosu sustu, Rusya yasta

Birgün de yer alan habere göre, Rusya Savunma Bakanlığı’na ait, 92 kişiyi taşıyan Tu-154 tipi uçak Soçi’den havalandıktan sonra Karadeniz üzerinde düştü. Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Soçi şehrinden Rusya’nın Suriye’deki Himiymim üssüne doğru yola çıkan Tupolev Tu-154 tipi uçak havalandıktan kısa süre sonra radardan kayboldu. Karadeniz’de uçağın enkazının parçaları bulundu.



Moskova’dan kalkan uçağın yakıt almak için Soçi kentindeki Adler Havaalanı’na iniş yaptığı açıklandı. Rusya Savunma Bakanlığı, kaza bölgesinde on cansız bedene ulaşıldığını duyurdu. Bakanlık, arama kurtarma çalışmalarının aralıksız olarak yürütüleceğini ifade etti.



Rus Soruşturma Komitesi, uçağın düşmesinin ardından soruşturma başlattı. Komitenin temsilcisi Svetlana Petrenko, askeri uzmanların belgeleri ve Tu-154’ün Suriye’ye uçmasına izin veren kişilerin incelendiğini kaydetti. Bakanlık, uçağın deneyimli ve birinci sınıf pilotlardan Roman Volkov tarafından kullanıldığını açıkladı. Bakanlık, Volkov’un 3 bin saatten fazla uçuş deneyimine sahip olduğunu da duyurdu. Uçağın muhtemelen kalkışta kaza yaptığını ifade eden yetkililer, mürettebat ya da yolculardan kurtulan kimse olmasının düşük ihtimal olduğu bilgisini paylaştı.



İsim listesi açıklandı


Rusya Savunma Bakanlığı, uçakta bulunan 92 kişinin isim listesini açıkladı. Bakanlığın resmi internet sitesinde yayımlanan listeye göre, uçakta sekizi mürettebat 92 kişi bulunuyordu. Listede, Rusya Savunma Bakanlığı’na bağlı Aleksandrov Kızıl Ordu Korosu’ndan 64 müzisyen, 9 gazeteci, 8 asker, 1 sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile 2 bakanlık yetkisinin ismi yer aldı. Rusya uçağında bulunanlar arasında Devlet Başkanı Vladimir Putin’den takdir madalyası alan “Doktor Liza” adıyla tanınan doktor Elizaveta Glinka da bulunuyordu.



Sağ kurtulan yok


Bakanlık Sözcüsü İgor Konaşenkov, Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, uçağın saat 05.25’te Soçi’deki Adler Havalimanı’ndan havalandıktan sonra 05.27’de radardan kaybolduğunu söyledi. Konaşenkov, “Uçağın düştüğü yer tespit edildi. Kazadan sağ kurtulan olduğu yönünde işaret bulunmuyor” dedi. Arama kurtarma çalışmalarına dört gemi, dört helikopter, bir uçak ile bir insansız hava aracının katıldığını ifade eden Konaşenkov, Tu-154’ün parçalarının Soçi kıyılarında Karadeniz’in 70 metre derinliklerinde tespit edildiğini belirtti.
 


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kazada hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına başsağlığı diledi ve yas ilan edildiğini açıkladı. Rus lider, Suriye’ye gitmek üzere havalandıktan sonra Soçi açıklarında düşen Tu-154 kazasının nedenlerinin titizlikle soruşturulacağını ve hayatını kaybedenlerin ailelerine yardım sunulması için her şeyin yapılacağını söyledi.



Başbakan Binali Yıldırım da, Rusya Federasyonu Başbakanı Dimitri Medvedev’e doğrudan bir taziye mesajı gönderdi.

 

‘Telafisi imkânsız bir kayıp’


Uçağın düşmesiyle ilgili bir mesaj paylaşan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, telafisi imkânsız bir kayıp yaşandığını vurguladı. Facebook hesabından açıklama yapan Zaharova, “Herkese başsağlığı diliyorum. Bu telafisi imkânsız bir kayıp, zira onlar yerleri doldurulamayacak kişilerdi” diye yazdı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Karadeniz’deki uçak kazası nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e taziye mesajı gönderdi. SANA’nın haberine göre Esad, Putin’e gönderdiği telgrafta “Rus Tu-154 uçağının düştüğü haberini büyük bir üzüntüyle öğrendik. Uçakta bizlerle ve Halep halkıyla zafer ve bayram sevincini paylaşmaya gelen dostlarımız bulunuyordu” ifadelerini kullandı.



Moskovalılar, Tu-154 kazasında hayatını kaybedenleri anmak için Aleksandrov Kızıl Ordu Korosu’nun binası önüne çiçek bıraktı.

 

***

64’ü Kızıl Ordu Korosu üyesiydi

 

Düşen uçaktaki 92 yolcusundan 64’ü Kızıl Ordu Korosu’nun üyeleriydi. Koro, Suriye’nin Lazkiye kentine yeni yıl kutlama etkinlikleri için gidiyordu.Türkiye’de de birçok konser veren Kızıl Ordu Korosu en son Rusya ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 95. yılı çerçevesinde 14 Haziran 2015’te sahneye çıkmıştı. Koro erkek koro elemanları, orkestra ve dans grubundan oluşuyor. Rusya’nın halk şarkılarından, kilise müziklerine, opera aryalarından popüler müziklere kadar uzanan geniş bir yelpazede eserler icra ediyorlar. Bunların arasında “Katyuşa”, “Kalinka”, “Polyuşko Polye”, “Kernina” ve “Ave Maria” en bilinenlerindendir. Sovyetler Birliği’nin dağılmasında sonra da Rusya’da ve diğer ülkelerde konserler vermeye devam ettiler. Koronun ölene kadar şefliğini yapmış olan Aleksandr Aleksandrov Sovyetler Birliği Marşı’nı besteledi.

 

Yorumlar (0)