İrlanda sandık başına gidiyor… Anketlerde 'evet önde

Avrupa Birliği ülkeleri arasında en sert kürtaj yasasına sahip olan İrlanda'da bugün kürtaj referandumu yapılıyor. Halkının büyük çoğunluğu koyu Katolik olan İrlanda'da, anayasanın sekizinci ek maddesinin yani doğmamış bebeğin yaşam hakkının güvenceye alındığı maddenin kaldırılıp kaldırılmaması oylanacak. Anketlerde önde olan "evet" çıkarsa, hükümet yeni yasa tasarısını oylayarak kürtajın 12'nci hamilelik haftasına kadar serbest bırakılacak.

DÜNYA 25.05.2018, 11:57 25.05.2018, 11:57
İrlanda sandık başına gidiyor… Anketlerde 'evet önde

İrlanda’da son dönemde sık sık kürtaj yanlısı ya da kürtaj karşıtı gösteriler yaygınlaşmış ve ülke bunun ardından her zaman yasak olan kürtaj için ülke referandum kararı almıştı. Bugün ise nüfusunun çoğunluğu koyu Katolik olan İrlanda, 1983’te düzenlenen referandumla anayasada yer alan, “Doğmamış bebeğin yaşama hakkı” ile kürtaja karşı bir tutum sergiliyor.

body-reuters

Fakat bugün yapılan referandumda bu yasağın kaldırılması gündemde. Anketlere göre “Evet, kaldırılsın” diyenler önde yer alıyor. Eğer referandumdan “evet” çıkarsa, hemen akabinde hükümet yeni kürtaj yasa tasarısını oylayacak. Yeni tasarı, kürtajın 12’nci hamilelik haftasına kadar serbest bırakılmasını öngörüyor. Anne sağlığının tehdit altında olması ya da ceninin sağlıksız gelişimi gibi istisnai durumlarda ise 22’nci hamilelik haftasına kadar kürtaja izin verilebilecek.

irlanda-reuters

İngiliz Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre her yıl ortalama 3 bin İrlandalı kadın kürtaj olmak için yurtdışına gidiyor. 1980 ile 2016 yılları arasında bu sayının 170 bini bulduğu belirtiliyor. Kürtaj için en çok tercih edilen ülke İngiltere. Ayrıca pek çok kadın yasadışı olarak yurtdışından kürtaj hapı getirtiyor.

Yorumlar (0)