İran Devrim Muhafızları: Savaş peşinde değiliz ama...

General Selami: ABD, ani bir saldırıyla çöken Dünya Ticaret Merkezi'ne benziyor

DÜNYA 19.05.2019, 16:18 19.05.2019, 16:21
İran Devrim Muhafızları: Savaş peşinde değiliz ama...

ABD ile İran arasında gerilim artarken, İran Devrim Muhafızları'ndan yapılan açıklamada ülkedeki askeri güçlerin savaş peşinde olmadığı ancak savaştan da korkmadığı kaydedildi. İran Devrim Muhafızları Komutanı General Hüseyin Selami, ABD'nin mevcut siyasi durumunu da Taliban militanlarının düzenlediği 11 Eylül saldırılarında yıkılan Dünya Ticaret Merkezi kulelerine benzetti. 

Sputnik Türkiye'de yer alan habere gmre İran Devrim Muhafızları Komutanı General Selami, askeri bir törende yaptığı konuşmada ABD’nin dünyada insanları sömüren ve istismar eden bir düzen kurduğu yorumunda bulunarak, "ABD dünya için büyük bir risk" ifadesini kullandı.

"Yakın bir zamanda bu gücün nasıl yenildiğine şahit olacaksınız"

Bölgenin ABD için büyük bir ateş meydanına dönüştüğünü belirten Selami, ABD’nin güçlü görünmeye çalıştığını ancak yok olmakta olduğunu söyledi. ABD’nin yorgun ve umutsuzluk içerisinde olduğunu vurgulayan Selami, "Yakın bir zamanda bu gücün nasıl yenildiğine şahit olacaksınız" dedi. ABD'nin siyasi sisteminde çatlaklar olduğunu ve gücünü kaybettiğinin altını çizen Selami, "Aslına bakarsanız ABD, ani bir saldırıyla çöken Dünya Ticaret Merkezi'ne benziyor" diye konuştu.

Selami savaş peşinde olmadıklarını ancak savaştan da korkmadıklarını söyleyerek, “Bizim onlarla farkımız, onlar savaştan korkuyorlar ve savaşa girecek iradeleri yok” ifadelerini kullandı. 

İran Dışişleri Bakanı: Bir savaş olmayacak çünkü...

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ABD'yle artan gerilime karşın dün yaptığı açıklamada bölgede bir savaş çıkacağına inanmadığını söylemişti. İran'ın resmi haber ajansı IRNA'ya konuşan Zarif, Tahran'ın bir savaş istemediğini ve hiçbir ükenin "İran'a meydan okuyabileceği fikrine ya da yanılsamasına kapılmadığını" ifade etmiş ve eklemişti:

"Bir savaş olmayacak, çünkü ne biz biz savaş istiyoruz ne de kimsenin İran'a bölgede meydan okuyacabileceği fikri ya da yanılsaması yok."

Gerilim neden arttı?

İki ülke arasındaki son gerilim, İran'ın uluslararası nükleer anlaşmadaki taahütlerini askıya alması ve zenginleştirilmiş uraynum üretimine geri dönme tehdidinde bulunmasıyla başladı. 2015'te imzalanan anlaşma, İran'ın nükleer programına son verme karşılığında, bü ülkeye uygulanan ambargolara son verilmesini amaçlıyordu. ancak ABD geçen yıl bu anlaşmadan çekildi ve yeni yaptırımlar uygulamaya başladı.

ABD, "İran'dan Amerikan güçlerine yönelen tehdidi" gerekçe göstererek, Körfez bölgesine savaş gemileri ve uçakları konuşlandırdı. Washington daha sonra da komşu Irak'taki tüm acil durum görevlisi olmayan personelini geri çekti.

ABD'li yetkililer, İran ve Tahran'ın destek verdiği grupları, ay başında Birleşik Arap Emirlikleri açıklarında bulunan dört gemiye, patlayıcılarla hasar verilmesinden sorumlu tutuyor. İran ise bu iddiaları reddediyor

Yorumlar (0)