Esad'dan Erdoğan'a Sert Sözler!

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme planı olup olmadığı ile ilgili soruya "Günlerden bir gün, eğer bu durumla karşı karşıya kalısam onur duymacağım, bu gibi çıkarcı islamcılarla işbirliğinden nefret duyacağım" diye yanıt verdi.

DÜNYA 10.12.2019, 15:20 10.12.2019, 15:21
Esad'dan Erdoğan'a Sert Sözler!

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 26 Kasım tarihinde İtalya merkezli Rai News 24 kanalının genel müdürü Monica Maggioni'yle bir röportaj gerçekleştirdi.

Söyleşinin 2 Aralık'ta hem Rai News 24 kanalında hem de Suriye'nin ulusal medya kuruluşlarında yayınlanmasına birlikte karar verilmiş ancak İtalyan kanalı röportajı yayınlamamayı seçmişti.

Suriye resmi haber ajansı SANA ise, söz konusu röportajın tam metnini paylaştı.

"NEFRET DUYACAĞIM"

Esad, "Uzun vadede Erdoğan ile görüşme yapma planı var mı" sorusuna, "Günlerden bir gün, eğer bu durumla karşı karşıya kalısam onur duymacağım, bu gibi çıkarcı islamcılarla işbirliğinden nefret duyacağım" diye cevap verdi.

İşte Esad'ın yayımlanmamış o söyleşisinin ilgili kısmı:

- Uzun vadede siz ile Sayın Erdoğan arasında görüşme yapma planı var mıdır?

Esad: Günlerden bir gün, eğer bu durumla karşı karşıya kalısam onur duymacağım, bu gibi çıkarcı islamcılarla işbirliğinden nefret duyacağım. Müslüman değiller, islamcılar. Bu da başka bir terim, siyasi terim. Lakin, ben her zaman söylüyorum, görevimin duygularımla hiçbir ilişkisi yoktur. Yaptıklarımla mutlu veya mutsuz olmamla da, görevim Suriye’nin çıkarlarıyla ilgilidir. Dolaysıyla, bu çıkarlar neredeyse oraya yönelirim.

- Halihazırda Avrupa Suriye’ye baktığında, ülke sorunları konusundan uzak, iki temel sorun bulunuyor: Birincisi mültecilerle ilgili, ikicisi ise cihadistlerle veya yabancı militanlarla ve Avrupa dönüşleriyle ilgili. Avrupa’nın bu endişelerine nasıl bakıyorsunuz?

Esad: Evvela, basit bir soruyla başlamamız gerekiyor: Sorunu kim yarattı? Avrupa’da neden mülteci bulunuyor? Basit bir soru. Çünkü terör Avrupa’dan destekli, tabii ki de ABD, Türkiye ve diğerlerinden; Lakin, Suriye’den bu kaosun yaratılmasında temel aktör Avrupa'ydı. Dolayısıyla ne ekersen onu biçersin.

- Avrupa’nın temel aktör olduğunu neden söylüyorsunuz?

Esad: Çünkü, AB birinci günden veya birinci haftadan diyelim, Suriye’de teröristleri alenen destekledi, en başından. Sorumluluğu Suriye hükümetine yüklediler. Bazı rejimler de – Fransız rejimi gibi – onlara silah gönderdi. Kendileri söyledi. Bir yetkilileri, zannedersem “Biz silah gönderiyoruz” diye söyleyen dışişleri bakanları Fabius idi. Onlar silah gönderdi ve kaosu yarattılar. Bundan dolayı, büyük sayıda insanlar – milyonlarca insanın Suriye’de yaşama imkanı kalmadı, bunda da zorluk çektiler. Dolaysıyla çıkmak zorunda kaldılar.

-Şu anda, bölgede gerginlikler bulunuyor ve bir tür kaos var. Suriye’nin diğer müttefiği İran’dır. Oradaki durum da tırmanmaya doğru yöneliyor. Oradaki durumun Suriye’dek duruma herhangi bir yansıması var mıdır?

Esad: Kesinlikle, orada kaos olduğu sürece bütün herkese olumsuz yansıyacaktır; yan etki ve sonuçları olacaktır, özeliklede dış müdahale olduğu zaman. Eğer durum doğal ise... Eğer gösterilerden reform veya ekonomik durumun reformunu veyahutta başka haklar isteyen insanlardan bahsediyorsan bu olumludur. Lakin, durum mülkleri sabote etmek, yıkmak, öldürmek ve dışgüçler tarafından müdahale etmekten ibaret ise, bunun, olumsuz olması mümkün değildir. Bu bölgede, bütün herkese olumsuz ve tehlikeli olmaktan başka bir şey değildir."

Yorumlar (0)