Erdoğan'ın talebi reddedildi, kısmi yasak getirildi

Ankara ve Berlin arasında kriz yaratan Alman Komedyen Jan Böhmermann’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkındaki tartışmalı şiiri için mahkemeden karar çıktı.

DÜNYA 11.02.2017, 10:44 11.02.2017, 10:44
Erdoğan'ın talebi reddedildi, kısmi yasak getirildi

Birgün’de yer alan habere göre, Hamburg Eyalet Mahkemesi, şiirin ‘cinsellik ve hakaret içeren’ kısımlarının yasaklanmasına karar verdi. Mahkeme şiirdeki tartışmalı bölümlerin ‘düşünce özgürlüğü’ kapsamına girmediğini belirtirken, Erdoğan’ın şiirin tamamının yasaklanmasına ilişkin talebini ise reddetti.

Mahkeme, böylelikle geçen mayıs ayında verilen geçici ihtiyati tedbir kararını da onamış oldu. Ancak tarafların temyize başvurma hakkı bulunuyor. Savunma avukatı Christian Schertz mahkemeden olumlu bir karar çıkmaması halinde davayı Anayasa Mahkemesi’ne kadar götüreceklerini söylemişti.

Hakaret maddesinin kaldırılmasına yol açtı


Jan Böhmermann’ın ZDF kanalındaki televizyon programında okuduğu şiirin ardından hem hükümet hem de Erdoğan, komedyenin ‘hakaret ettiği’ gerekçesiyle cezalandırılmasını istemişti. Erdoğan, Almanya’daki avukatı aracılığıyla Alman yargısına yaptığı başvuruda şiirin tamamının yasaklanmasını talep etmiş, Hamburg eyalet mahkemesi, ihtiyati tedbir kararı alarak şiirin bazı bölümlerinin ‘hakaret içerikli ve onur kırıcı’ olduğu gerekçesiyle Almanya’da okunmasını yasaklamıştı.
Böhmermann’a takipsizlik verilse de, yargılanmasına neden olan ve ‘yabancı devlet görevlilerine hakareti’ düzenleyen ceza yasasının 103’üncü maddesi iptal edilmişti.

 

Yorumlar (0)