Erdoğan'ın Korumalarına Silah Satışı Yasaklanıyor mu?

16 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türk Büyükelçiliği konutuna geldiği sırada kendisini karşılamaya gelenlerle protesto edenler arasında yaşanan tartışma kavgaya dönüşmüş, kavgaya resmi korumalar da karışmıştı.

DÜNYA 09.09.2017, 03:16 09.09.2017, 03:16
Erdoğan'ın Korumalarına Silah Satışı Yasaklanıyor mu?

Senato’daki bir komisyon, Amerikan hükümetinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın korumalarına silah satışını desteklemesini yasaklayan bir önergeyi kabul etti.

 

Amerikanınsesi'nde yer alana habere göre, Senato Tahsisatlar Komisyonu’ndan geçen değişiklik önergesi Erdoğan’ın Mayıs ayındaki Washington ziyareti sırasında büyükelçilik konutu önünde korumalarının protestoculara müdahalesine Amerika’nın gösterdiği tepkinin bir parçası olarak görülüyor.

 

16 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türk Büyükelçiliği konutuna geldiği sırada kendisini karşılamaya gelenlerle protesto edenler arasında yaşanan tartışma kavgaya dönüşmüş, kavgaya resmi korumalar da karışmıştı.

 

15’i Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın koruması 19 kişi hakkında dava açılmış, Temsilciler Meclisi’nde de Türkiye’yi kınayan bir tasarı kabul edilmişti.

 

Trump yönetimi bu yılın başlarında Kongre’ye, New Hampshire eyaletindeki bir silah şirketinin Erdoğan’ın korumalarınca kullanılmak üzere Türkiye’deki bir aracı şirkete 1,2 milyon dolarlık yarı otomatik tabanca ve mühimmat satışına izin verilmesi konusunda bildirimde bulundu. Ancak sözkonusu satış, büyükelçilik konutu önündeki olayın ardından sessizce rafa kaldırıldı. Associated Press’in haberine göre, yönetimin planları hakkında bilgi sahibi olan bir yetkili, satışın süresiz askıya alındığını söyledi.

 

Önerge, Maryland eyaletinden Demokrat senatör Chris Van Hollen ve Vermont eyaletini temsil eden Demokrat senatör Patrick Leahy tarafından sunuldu. Van Hollen, tahsisatlar komisyonundaki oylamanın “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kişisel korumalarının Amerikan topraklarında barışçıl Amerikalı protestoculara saldırmasına izin vermeyecekleri yönünde güçlü ve partiler üstü bir mesaj verdiğini” belirtti. Van Hollen, “Onlar bunu yaparken biz de kesinlikle onlara silah satmayacağız” ifadesini kullandı.

 

Sig Sauer silah şirketinden henüz bir açıklama gelmedi.

Van Hollen, kendisi ve Leahy’nin, Türk Emniyeti’nin de eylemlerinden dolayı sorumlu tutulmasını sağlamak için Dışişleri Bakanlığı’yla birlikte çalışacaklarını söyledi. Van Hollen, polisin, muhalefeti bastırmada Erdoğan’a yardımcı olduğunu kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı’na yönelik daha geniş boyutta bir harcama tasarısına eklenen önerge, şimdi Senato genel kurulunda görüşülecek.

Temsilciler Meclisi de geçen Temmuz ayında savunma yetki yasasının parçası olarak benzer bir düzenleme geçirmişti.

Temsilciler Meclisi’ndeki tasarıyı sunan Cumhuriyetçi Parti Michigan milletvekili Dave Trott, “Bu silah satışını engellemeliyiz ve Erdoğan’a, stratejik bir konumda bulunmanın Türkiye’yi yasaların üstünde tutmadığını söylemeliyiz” dedi.

Yorumlar (0)