DSÖ: “Covid-19 vakalarının yüzde 14’ü sağlık çalışanlarında tespit edildi”

DSÖ Genel Direktörü Dr. Ghebreyesus, koronavirüs vakalarının yüzde 14’ünün sağlık çalışanları arasında tespit edildiğini, bazı ülkelerde bu oranın yüzde 35’e kadar çıktığını açıkladı ve uyarıda bulundu.

DÜNYA 17.09.2020, 18:21
DSÖ: “Covid-19 vakalarının yüzde 14’ü sağlık çalışanlarında tespit edildi”

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, küresel olarak, DSÖ’ye bildirilen koronavirüs (Covid-19) vakalarının yüzde 14’ünün sağlık çalışanları arasında tespit edildiğini, bazı ülkelerde bu oranın yüzde 35’e kadar çıktığını bildirdi.

AA’nın aktardığı habere göre, Ghebreyesus, “Dünya Hasta Güvenliği Günü” dolayısıyla düzenlenen etkinliğe video konferans yöntemiyle katıldı.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARINA MUAZZAM BİR BORCUMUZ VAR”

Hastaları güvende tutmanın anahtarlarından birinin de sağlık çalışanlarını güvende tutmak olduğunu vurgulayan Ghebreyesus, Covid-19 salgınının herkese sağlık çalışanlarının, yaşamları kurtarmada oynadığı hayati rolü bir kez daha hatırlattığını ifade etti.

Ghebreyesus, “Hepimizin sağlık çalışanlarına muazzam bir borcu var. Sadece hastalara baktıkları için değil ama görev gereği kendi hayatlarını riske attıkları için de” diye konuştu.

“BAZI ÜLKELERDE BU ORAN YÜZDE 35’E KADAR ÇIKIYOR”

Küresel olarak, DSÖ’ye bildirilen Covid-19 vakalarının yüzde 14’ünün sağlık çalışanları arasında tespit edildiğini aktaran Ghebreyesus, bazı ülkelerde bu oranın yüzde 35’e kadar çıktığını kaydetti. Bu konudaki verilerin sınırlı olduğunu dile getiren Ghebreyesus, sağlık çalışanlarının Covid-19’a iş yerlerinde veya toplum içinde yakalanıp yakalanmadığını bilmenin zor olduğunu söyledi.

Ghebreyesus, sağlık çalışanlarının sadece Covid-19 riski altında olmadıklarını, ayrıca her gün “stres, tükenmişlik, damgalanma, ayrımcılık ve hatta şiddet”e maruz kaldığı uyarısında bulundu.

DSÖ Genel Direktörü, sağlık çalışanlarına “güvenli çalışma koşulları oluşturmanın, eğitmenin, hak ettikleri ücret ve saygıyı vermenin” her zamankinden daha önemli olduğunu vurguladı.

Yorumlar (0)