Coronavirüs bir günde 46 can aldı!

Yeryüzünde 25 ülkeye yayılan salgın Çin'de son bir günde 2 bin 102 insana daha bulaştı, yaklaşık 15 milyon insanın yaşadığı Tienjin kentinde tüm okullar ve işyerleri kapatıldı. ABD Çin'i ziyaret eden yabancı ülke vatandaşlarına giriş yasağı koydu. Dünya Sağlık Örgütü, Afrika ülkelerine virüsle mücadeleye hazır olmaları çağrısını yaptı.

DÜNYA 01.02.2020, 11:00
Coronavirüs bir günde 46 can aldı!

Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Tayland, Almanya, Japonya, Singapur, Fransa, Tayvan, Avustralya, Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri, İtalya, Kanada, Rusya, İngiltere, Vietnam, Kamboçya, Hindistan, Finlandiya, Nepal, Filipinler, İspanya, Sri Lanka ve son olarak İsveç. Yeryüzündeki 25 ülkeye yayıldı, yalnızca Çin genelinde vaka sayısı 11 bin 791'e ulaştı.

Koronavirüs bir günde 2 bin 102 insana daha bulaşıp 46 insanı daha öldürdü, dünyayı titreten salgında can kaybı resmen 259'a çıktı. Ölümlerden 45'i corona virüsün merkez üssü Wuhan kentinin de yer aldığı Hubei eyaletinden.

Çin'in Tienjin kentindeki tüm okullar ve şirketler kapatıldı. Başkent Pekin'e sınırı olan şehirde yaklaşık 15 milyon insan yaşıyor. Şimdiye kadar 32 koronavirüs vakası tespit edildi.

Yaklaşık 50 milyon insanın karantinaya alındığı Hubei eyaletinde ise yollar halen kapalı, toplu ulaşım araçları çalışmıyor. Reuters haber ajansı, çok az sayıda kişinin seyahat ettiğini bildiriyor. Çin'e uçuşlarını durduran THY, British Airways, Lufthansa, AirFrance gibi büyük şirketlere Avustralya'nın Qantas ile Yeni Zelanda havayolları da katıldı. Tüm uçuşlar 9 Şubat tarihine kadar askıya alındı. Reuters, virüs salgınının başlangıcından bu yana dünyanın her yerinden Çin'e yaklaşık 10 bin uçak seferinin iptal edildiğini aktarıyor. Wuhan'daki Türkleri taşıyan Koca Yusuf adlı askeri kargo uçağı şu an gökyüzünde, uçağın başkent Ankara'ya gün içinde inmesi bekleniyor.

300'ü aşkın Güney Koreli daha Çin'den ayrıldı, diğer ülkelerin tahliye uçakları da vatandaşlarını Çin'den çıkarmaya hazırlanıyor. ABD, ülkeye giriş yasağını uygulamaya koyuyor. Buna göre, 14 gün içinde Çin'e seyahat etmiş yabancı ülke vatandaşları yarından itibaren kabul edilmeyecek. Bu karara istisna durumlar olarak ise, bu kişilerin, birinci derece yakınlarının ABD vatandaşı olması ya da oturum hakkı olması gösterildi. Çin'den gelen uçaklar, yalnızca belirlenen yedi havalimanına inebilecek.

Virüs akciğere saldırıyor 

Jinyintan Hastanesi'ne götürülen 99 hastanın hepsinde pnömoni (zatürre) görüldü. Hastaların akciğerlerinin iltihaplandığı ve oksijenin havadan kana geçtiği küçük keselerin suyla dolduğu gözlemlendi.

Hastaların;82'sinin ateşi yüksekti81'i düzenli öksürüyordu31'i nefes darlığı çekiyordu11'i kas ağrısından, sekizi baş ağrısından, beşi de boğaz ağrısından şikayetçiydi.

Yorumlar (0)