Britanya İçişleri Bakanı Javid: Assange'ın ABD'ye iadesini onayladım, son kararı mahkeme verecek

Assange'ın ABD’de hükümete ait bilgisayarlara sızmak ve casusluk yasalarını ihlal etmekle suçlanacağı belirtilmişti

DÜNYA 13.06.2019, 13:18
Britanya İçişleri Bakanı Javid: Assange'ın ABD'ye iadesini onayladım, son kararı mahkeme verecek

Britanya İçişleri Bakanı Sajid Javid, Londra'da tutuklu bulunan Wikileaks kurucusu ve eski genel yayın yönetmeni Julian Assange'ın ABD'ye iade edilmesini onayladığını açıkladı. Mahkeme de Javid ile aynı kararı verirse Assange casusluk yapmakla suçlandığı ABD'ye iade edilecek. 

Today programına konuk olan Javid, " (Assange) Hak ettiği gibi demir parmaklıklar arkasında. ABD'den gelen iade talebini yarın yapılacak olan duruşmadan önce imzaladım ve onayladım. Yarın mahkemenin elinde olacak" dedi. 

Assange'a ABD'de 18 farklı suçlama yöneltiliyor. Birçok basın mensubu Assange'a yönetilen suçlamaların "basın özgürlüğüne büyük darbeler" olduğunu savunmuştu. Assange'a ABD'de müebbet hapis cezası vermesi bekleniyor.

Assange'ın kaderini mahkemenin belirleyeceğini vurgulayan Javid, "Son kararı mahkeme verecek, ama içişleri bakanı da bu kararda önemli bir rol oynuyor. Ben adaletin yerini bulmasını istiyorum ve elimizde meşru bir iade talebi var" dedi. 

Assange'ın iadesi ile ilgili duruşma cuma günü yapılacak. Bu duruşma Assange'ın kötüleşen sağlık durumundan sebep ertelenmişti. BM raportörü Assange'da psikolojik işkenceye bağlı belirtiler tespit etmişti. 

Assange, 2012'de sığındığı Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nden 7 yıl sonra çıkarılmış ve tutuklanmıştı. İsveç ve ABD Londra'da kefalet şartlarını yerine getirmediği için 50 hafta hapis cezasına çarptırılan Assange'ın kendi ülkelerine iadesini istemişti. 

Yorumlar (0)