Birleşmiş Milletler: İkinci Dünya Savaşından Beri En Zorlu Kriz

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres yeni tip koronavirüs Covid-19 ile ilgili açıklamalarda bulundu.

DÜNYA 01.04.2020, 13:46
Birleşmiş Milletler: İkinci Dünya Savaşından Beri En Zorlu Kriz

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, koronavirüs salgının sosyo-ekonomik etkilerininin incilendeği yeni bir rapor açıkladı.

Salgının tüm dünyayı tehdit ettiğini ve öncekilere benzemeyen bir ekonomik krize neden olacağını kaydeden Guterres, "Bu, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra karşı karşıya kaldığımız en zorlu kriz" şeklinde konuştu. 

"Siyasi oyunlar kenara bırakılmalı"
Guterres, bu krizin ancak ''siyasi oyunların'' bir kenara bırakılıp dayanışma içinde üstesinden gelinebileceğini vurguladı ve ekledi:

''Birleşmiş Milletler, düşük ve orta gelirli ülkelerin salgınla ve neden olduğu sosyo-ekonomik şoklarla mücadelesine destek için çok ortaklı yeni bir fon kuruyor."

Guterres, salgının özellikle Afrika kıtası üzerindeki etkilerinden endişe duyduğunu belirterek G20 ülkelerine Afrika'ya yönelik yardım konusunda girişimde bulunmaları çağrısı yaptı.

Guterres'in açıkladığı rapora göre, Uluslararası Çalışma Örgütü, salgın yüzünden 5 ila 25 milyon kişinin işini kaybedebileceğini ve 860 milyar ile 3,4 trilyon dolar gelir kaybı yaşanabileceğini öngörüyor.

Küresel sağlık bütcesi yüzde 4.7 
Raporda ayrıca dünyadaki kırsal nüfusun yüzde 50'sinin, kentsel nüfusun ise yüzde 20'sinin sağlık sigortası olmadığına, gelişmekte olan ülkelerin gayri safi yurtiçi hasılasının yaklaşık yüzde 2'sini sağlığa ayırdığı, küresel ortalamanın ise 4.7 olduğu verileri var.

1,5 milyar öğrenci eğitime ara verdi
Raporda ayrıca salgın yüzünden 166 ülkede okulların kapandığı kaydedilirken, 1,52 milyar öğrenci ile 60,2 milyon öğretmenin eğitime ara verdiği belirtiliyor. (Bİanet)

Yorumlar (0)